Max, 18, drog upp en fyra meter lång haj – erkänd som rekord

18-årige Max är nu erkänd som Sveriges storfiskare. Sportfiskarna har godkänt hans håkäring som den största fisk som dragits upp med spö i Sverige. 405 centimeter lång och 670 kilo tung är nu det nya rekordet.
– Det är bara en bonus att få den godkänd, säger en ödmjuk Max Larsson från Lerum.

ANNONS
|

Fram tills att Håkäringen nappade hade det varit en ganska misslyckad dag, berättar Max. Men när den nappade vid lunchtid på annandag påsk skulle ingenting bli sig likt igen. Efter två timmars kämpande fick de upp fisken till ytan. Då befann de sig cirka 75 kilometer väster om Väderöarna.

– Det var fantastiskt att få se den här fisken. Man ser inte riktigt på bilderna hur stor fisken faktiskt är, säger Max Larsson.

Fisken mätte 405 centimeter lång och 220 centimeter i omkrets. Med hjälp av en mätformel kunde de räkna ut att den uppskattningsvis vägde 670 kilo. På fredagen blev den godkänd av Sportfiskarna som den största fisken som fångats i Sverige.

ANNONS

– Det är såklart väldigt roligt att få den godkänd som ett rekord men ur min synvinkel var det roligast att faktiskt fånga den, det här är bara en bonus, säger han.

Håkäringen lever långt nere i djupet och växer extremt långsamt, ungefär en centimeter om året.

– Vi räknade ut att den här fisken troligen levde under Gustav Vasas tid. Det är rätt sjukt när man ser det så. Man får mycket respekt för de här fiskarna när de är så gamla. Det var också fokus att hantera den så varsamt som möjligt, säger Max.

”Extremt mycket tur”

Han beskriver sig själv som en vanlig fritidsfiskare och kommer ta studenten om fyra veckor. Till hösten har han siktat in sig på studier på Chalmers.

– Jag ska läsa teknisk matematik. Så det är ganska långt ifrån fiskandet. Men jag tänker att det skulle kännas rätt konstigt att jobba som yrkesfiskare och dra upp stora mängder hela tiden och sen stå i flera timmar och fiska på fritiden, säger han.

En extra krydda till historien är att han inte hade siktat in sig på att få upp en håkäring.

– Jag hade extremt mycket tur. Jag tycker lite synd om dem som lägger hundratals timmar om året på att fånga håkäring.

ANNONS

Hur känner du kring rekordet nu, hoppas du att det står sig?

– Jag hoppas att någon slår det här. Det vore ju en fantastisk upplevelse för den personen. Det förra rekordet slogs för två år sedan så jag tror att det kommer slås igen. Det kommer vara svårt, men det är inte omöjligt, säger han och påpekar att det norska rekordet på håkäring är en dryg halvmeter större.

Inte färdig med fiskandet

Han har tappat räkningen på hur många samtal han har fått från media. Även norsk media har kontaktat honom.

– Jag minns inte vad det var för tidning. Men någonstans finns det en artikel på norska om mig. Jag har också fått jättemycket feedback och gratulationer från kompisar, säger han.

Känner du dig färdig med fiskandet nu?

– Nej, det finns mycket roligt kvar att göra. Men håkäring behöver jag inte fiska efter, det är en sak som är säkert.

Fakta: Håkäring

Håkäringen är en storvuxen haj med små fenor, små ögon och grova hudtänder, och färgen varierar från ljust brun med mörkbruna fläckar till mörkt grå med svarta fläckar.

Arten är vidsträckt utbredd i norra Atlanten och Arktis.I Sverige har den påträffas i Skagerrak och Kattegatt, och näst efter brugden är håkäringen vår största fisk.

De flesta håkäringarna har en parasitisk hoppkräfta som sitter fast på ögonen och som så småningom gör att deras syn blir kraftigt nedsatt.

Håkäring är känd för sin stillsamma livsstil och hittas sällan i områden där vattnet är varmare än 5 grader. Arten jagar från ytan och ner till 2 600 meters djup.

Fakta: Hav- och vattenmyndigheten

LÄS MER:Max drog upp rekordstor fisk: ”Som att få upp en dinosaurie”

ANNONS