Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Massvaccineringen igång på Tanum shoppingcenter

Nu är massvaccinationen i fas 4 igång på Tanum shoppingcenter. Robert Sjöholm, vd för Heartbeat, som sköter vaccineringen är glad att äntligen vara igång.
– Det känns jättebra, säger han.

Startskottet för vaccineringen gick av under onsdagskvällen. Mellan 18-21 på kvällarna och dagtid på helgerna är det full aktivitet i den före detta tomma butikslokalen. Nu är här bås där sjuksköterskor vaccinerar dem som har bokat tid. I dagsläget är bokningen öppen för dem som är föda 1976 eller tidigare, eller personer från 18 år som tillhör en riskgrupp eller arbetar inom LSS eller på särskilt boende. Men de som bokat tid ändå kommer de att fråga, berättar Robert Sjöholm.

– Vi uppmanar att de som har rätt att boka in sig gör det. Vi frågar yngre personer om de tillhör riskgrupp, och säger de att de inte gör det så blir det att vi får hänvisa de att återkomma när det är deras tur att boka vaccin, säger Robert Sjöholm.

De doser vi drar upp måste vi använda inom sex timmar

LÄS MER: Bokning för 45+ öppen på Tanum shoppingcenter

Men det är samtidigt viktigt att inte behöva slänga doser.

– Ja, de doser vi drar upp måste vi använda inom sex timmar. Så då kan vi ringa folk vi har på reservlistan.

På torsdagen besökte tidningen Tanum shoppingcenter. Det är dag två av vaccineringen. Robert Sjöholm är på plats och konstaterar att starten går enligt förväntningarna för Heartbeat.

– Invånarna är jätteduktiga. De håller avstånd och visar hänsyn. Vi har också fått bra omdömen på vår bokningssida, säger han.

Strax innan klockan 19 på torsdagen hade man delat ut cirka 150-200 vaccindoser. Innan stänger ner för dagen räknar Robert Sjöholm med att vaccinera 350 personer. Vaccinering pågår också på Torp.

– Så fort vi får större leveranser kommer vi att öppna upp för fler tider och längre arbetspass. Nu är bokningsbara tider och personal anpassade efter denna veckas doser, säger han.

Jag har en stab på 80 sjuksköterskor

Att ringa in personal på kort varsel har inte varit några problem.

– Det gick fort för alla vill få slut på pandemin. Jag har en stab på 80 sjuksköterskor. Här i Tanum är det ungefär hälften. Resterande är i Uddevalla. Nu vet vi att vi har ett fungerade system, säger Robert Sjöholm.

Dessvärre blir kommande vecka ett bakslag för vaccineringstakten.

– Tyvärr är prognosen inte vad jag hade hoppats på eller lovad. Nästa vecka var det tänkt att vi skulle ha 8000 doser. Prognosbeskedet ligger bara på 1000 doser. Det är långtifrån vad vi har kapacitet för, säger Robert Sjöholm.

Daniel Kratz är säkerhetssamordnare på Tanums kommun.

– Min uppfattning är att allt har flutit på bra. Besökstrycket har varit stadigt. Tiderna är fullbokade. Avbokningarna har varit få, säger han.

Strömstadsborna Linda Baatz och Elin Lindmoen har fått första vaccindosen. Vecka 29 är det dags för dos två. De gläds också över sjunkande smittal.

– Det gick jättebra med sticket. Jag känner mig jättenöjd och glad över att ha fått första dosen. Det här har varit ett tufft år och stor omställning för alla, säger Linda Baatz.

LÄS MER: Regionens plan: då kan 35-åringar boka tid för coronavaccination

Ålders- och riskgrupper som kan boka tid för vaccin

Personer födda 1976 och tidigare kan från och med tisdag 8 juni boka tid för vaccination. Yngre personer som har någon av följande sjukdomar eller hälsotillstånd kan också boka, om man svarar ”ja” på frågan om man tillhör gruppen.

• Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).

• Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.

• Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).

• Kronisk lever- eller njursvikt.

• Diabetes typ 1 och typ 2.

• Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.

• Downs syndrom.

• Gravida i vecka 12 eller senare, om mödravårdscentralen bedömt att man tillhör en riskgrupp.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177