Helen Larsholt var tidigare vicerektor på Strömstad gymnasium men avgick år 2017.
Helen Larsholt var tidigare vicerektor på Strömstad gymnasium men avgick år 2017. Bild: Jakob Simonson

Massiv kritik mot rekrytering av Helen Larsholt som skolchef

Helen Larsholt slutade under uppmärksammade former som vicerektor på Strömstad gymnasium. Nu tillträder hon som förvaltningschef i Tanums kommun vilket möts av massiv kritik från fackförbunden, rapporterar P4 Väst.

ANNONS
LocationTanum||

Lärare har tidigare vittnat om en tystnadskultur på Campus Futura i Tanumshede, vilken enligt dem varit kopplad till den dåvarande rektorn Helen Larsholt. Trots missnöjet bland lärare har hon nyligen fått tjänsten som förvaltningschef i Tanums kommun. Elva personer ska ha sökt tjänsten men endast Helen Larsholt kallades till intervju.

– Det hade varit önskvärt att man kallade fler till intervju, säger Nils Kern, ordförande för Sveriges lärare i Tanums kommun till P4 Väst.

Helen Larsholt har tidigare varit vicerektor på Strömstad gymnasium men slutade i samband med en extern granskning av skolan. I den framgick bland annat att Helen Larsholt låtit elever renovera hennes hem. Det var enligt revisionen fel av en rad anledningar. Bland annat för att eleverna var i beroendeställning till henne, byggmaterialet var inköpt av skolan och att det var en löneförmån som hon borde ha skattat för. Revisionsrapporten var en del i att den dåvarande skolförvaltningschefen Annelie Gollungberg tvingades avgå i Strömstad. Strax därpå slutade även Helen Larsholt och började jobba i Tanums kommun.

ANNONS

Farhågor har funnits bland medlemmar redan innan rekryteringen drog igång

Strömstads Tidning har tidigare rapporterat om arbetsmiljön på Campus Futura kopplad till Helen Larsholts ledarskap. Att hon skulle kliva in i tjänsten som den högste tjänstepersonen inom skolan i Tanum var dock något som fackets medlemmar befarat sedan länge, enligt Nils Kern.

– Farhågor har funnits bland medlemmar redan innan rekryteringen drog igång att det är just den personen som valts som skulle få jobbet, säger Nils Kern till P4 Väst.

Helen Larsholt vill inte svara på kritiken utan hänvisar till Tanums kommundirektör Karin Martinsson. Enligt henne står en enig kommunstyrelse bakom beslutet.

– Det jag kan säga är att den här personen varit tillförordnad förvaltningschef sedan augusti och har gjort ett väldigt bra arbete i den tjänsten, säger Karin Martinsson till P4 Väst.

Att endast Helen Larsholt kallades till intervju beror på att de andra inte uppfyllde kravprofilen, enligt Karin Martinsson.

LÄS MER: Skolledning pressade honom att erkänna visselblåsning om Helen Larsholt

LÄS MER: Larm om tystnadskultur på Campus Futura

LÄS MER: Facket på Campus Futura: "Det har pågått ett ganska rejält arbete"

ANNONS