Eventuellt rör sig dödsfallet om ett huggormsbett. Huggormar är fridlysta i Sverige.
Eventuellt rör sig dödsfallet om ett huggormsbett. Huggormar är fridlysta i Sverige. Bild: Björn Johansson

Man i Tanum hittades död efter okänt ormbett – polisen utreder

Under lördagen blev en man i Tanums kommun ormbiten. Mannen hittades senare död. Polis ska nu utreda dödsfallet.

ANNONS
LocationTanum||

Det var sent under natten till söndagen polisen fick uppgifter om att en utländsk man i 50-årsåldern bosatt i Tanums kommun hittats död, efter ett ormbett.

Eventuellt rör det sig om en huggorm, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har ett dödsfall i Tanum som kan bero på ett ormbett. Det kommer att utredas men inte som något brott utan som dödsfall utan misstanke om brott, säger Lars Ström, jourhavande förundersökningsledare på polisen.

Blev biten när han skulle kasta ut en orm

Mannen ska under lördagen ha upptäckt en orm som kommit in i en fastighet.

– Det var en vild orm som han skulle kasta ut och som han då blev biten av, berättar Lars Ström.

ANNONS

Mannens arm ska ha svullnat upp efter ormbettet, men han ville inte åka till sjukhus. Mannen hittades senare under natten död.

Det är ännu oklart om det var ormbettet eller något annat som orsakat mannens död.

– Dödsorsaken vet man inte förrän det har gjorts en obduktion, det tar några veckor, säger Lars Ström hos polisen.

Händelsen utreds som ett dödsfall utan misstanke om brott.

Enligt 1177 ska man alltid åka till sjukhus för observation efter ett huggormsbett. En del klarar sig utan nästan några symptom, medan andra kan bli mycket sjuka och få andningsbesvär.

Allt färre dödsfall efter huggormsbett

I Sverige är det något enstaka dödsfall till följd av huggormsbett var tionde år. Daniel Roth, zoolog på Universeum, förklarar att dödsfallen blir allt färre.

– Det har blivit mer och mer sällan med åren på grund av att vi har ett bra motgift och att folk tar det på allvar och uppsöker sjukvård eller ringer 1177 när de har blivit bitna. Nu uppmanas man att söka sjukvård direkt när man blivit biten, så antal dödsfall har definitivt gått ner mot hur det var förr, säger han.

Hur farligt är det att bli biten?

– För en åkersork eller en mus är giftet centralstimulerande och påverkar nervsystemet ganska snabbt, men för en människa blir det bara lokalt. Det kan vara smärtsamt men vissa känner nästan inte av det alls, och då är det nästan farligare för då kanske man inte är beredd om man får andra reaktioner.

ANNONS

”Bistick är ett bra mycket vanligare dödsfall”

Det är den allergiska reaktionen från ormbettet som kan leda till dödsfall.

– Bistick är ett bra mycket vanligare dödsfall i Sverige, då får man liknande allergiska reaktioner, även om giftet i sig är ett helt annat, säger Daniel Roth.

Hur ska man agera om man får in en huggorm hemma?

– Man ska absolut inte ta upp den, utan man ska använda ett längre föremål, kanske en kvast, för att försöka mota ut den. Huggormar är ganska kraftiga och tjocka om man jämför med en snok och den är svår att bära om man inte är van, så man ska inte ge sig på några tricks, säger han.

Vidare framhåller Daniel Roth att attacken är den sista skyddsåtgärden för en orm, och att man inte ska oroa sig för att bli biten om man inte retar upp den.

ANNONS