Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Likvagnen i Lur nu synlig

Den hade stått instängd i ett skjul bakom kyrkans bårhus så länge att många Lurbor inte kände till att den fanns.
– Det är inte alla i pastoratet som har vetat om att den har stått där, berättar kyrkvaktmästaren Tommy Andersson som tillsammans med kollegan Susanne Jexler bestämde sig för att ändra på det.

– Jag har blivit lite arbetsskadad och slutat tänka på det där skjulet, säger kyrkvaktmästaren Tommy Andersson framför det numera renoverade vita skjulet vid Lurs kyrka.

Kollegan Susanne Jexler fyller snabbt i:

– När jag började här för några år sedan sa jag ganska omgående att vi borde göra något åt det där röda skjulet. När jag sedan tittade in i det och såg vad som stod där blev jag helt exalterad och bara tänkte att den måste fram så att människor kan få se den.

De började fundera på hur det skulle gå till. Ett växthus visade sig kosta för mycket pengar och kräva bygglov. I stället bestämdes att det röda skjulet skulle få sig en uppfräschning, målas om och att fyra stora glasfönster skulle installeras.

– Det finns en fond i Lur som har pengar till lite småsaker, som asfalt och mindre byggen som gagnar bygden. Vi satte oss ner med fonden och församlingsrådet och gick igenom saker vi hade önskemål att göra och upprustningen av skjulet är en av grejerna som fick godkänt, berättar Tommy Andersson.

I samband med ombyggnationen av skjulet dammades den etthundra år gamla likvagnen av och det syddes både sittdyna och gardiner. Något mer är inte gjort på den.

– Innan vagnen hamnade i skjulet stod den på ett torp i närheten. Den har hunnit en vända till Tanum också för tio år sedan ungefär men då blev det ramaskri från Lur så jag tog tillbaka den men så hamnade den i skjulet igen, säger Tommy Andersson.

Den sista som åkte med vagnen på var ett barn eller en yngre person, mer än så vet man inte.

– Jag pratade med en kvinna som sa att hon hade kort på när den här vagnen gick men hon har nog inte lyckats hitta det kortet för jag har inte hört ifrån henne sedan i somras, säger Susanne Jexler.

Tommy Andersson har bara fått positiva reaktioner på att vagnen nu är synlig.

– Det finns människor i Lur och området omkring här som inte har vetat om att den har funnits och att den har stått just bortglömd. Det känns bra att den kommit fram och det finns säkert mer historia kring den.