Kör moppe för att känna sig som femton igen

Under lördagen brummade ett hundratal mopeder runt Hamburgsund, det var dags för det årliga mopperallyt. Initiativtagaren Peter Johansson berättar varför han tycker om att köra moped.
– Det får mig att känna mig som femton igen! Det är fantastiskt, säger han.

ANNONS
LocationHamburgsund|

En efter en rullar de in mot Boviken på Hamburgö. Mopederna. Färgglada mopeder som ser ut att vara tagna ur en film från 50-talet. Anledningen till mopedanstormningen är det årliga mopperallyt i Hamburgsund. Initiativtagaren till rallyt, Peter Johansson, säger att mopederna kan vara dyra.

– De finare kan kosta upp mot 100 000, säger han.

Moppeentusiasten Peter Johansson har varit med och planerat det årliga loppet. Klockan tio startade de vid Gerleborgsskolan och runt lunchtid stannade alla vid Boviken på Hamburgö för att äta korv. Då har de kört halva loppet. Allt som allt ska de åka 9 mil. Men Peter Johansson berättar att det inte är någon tävling, så de har gott om tid. Han sörplar på en läsk och berättar att han har lärt känna många vänner genom sitt stora intresse för mopeder.

ANNONS

– Man träffar mycket likasinnade människor, och det är ju väldigt skoj, säger han.

Träffarna är det bästa med att köra moped

Två vänner Peter Johansson lärt känna genom mopedintresset är Konny Kihlvall och Tommy Tellskog. Konny Kihlvall har åkt hela vägen från Kungälv, och det är han inte ensam om.

– Folk kommer från Skövde, Jönköping och Trollhättan. Det är ofta samma människor, så vi känner ju varandra väl, säger Konny Kihlvall.

Tommy Tellskog instämmer och säger att mopedträffarna är det bästa med att köra moped.

– Det bästa är de här träffarna. Vi ses och kör moped och umgås. Det är nästan en träff varje helg, säger han.

Men varje helg kan de inte ses. Konny Kihlvall skämtar om att att han inte skulle få det för sin fru och de andra skrattar igenkännande. Av de drygt 100 personer som deltar i lördags mopperally är det nästan ingen kvinna, vilket Peter Johansson skulle vilja ändra på.

– Det är extra kul när det kommer ungdomar och damer, säger han och ler.

Mopeder gör äldre yngre igen

Trots att det är olika mopperallyn varje helg, och trots att det verkar vara en stor skara som är mopedentusiaster, så är det nästan uteslutande män i övre medelåldern. Det är en stor men homogen grupp som intresserar sig för gamla, dyra mopeder. Konny Kihlvall menar att mopederna är på väg att försvinna, eftersom dagens ungdomar har andra intressen.

ANNONS

– När vi dör, så tror jag mopederna kommer att försvinna. I alla fall de här gamla, klassiska. Idag vill ungdomarna bara spela dator, säger han.

Peter Johansson håller inte med.

– Men, vi är väl inte gamla? Eller, det är vi kanske, men mopeden får mig att känna mig ung i alla fall, säger han och skrattar.

Och kanske är det så att mopeden kan får en att känna sig som 15 igen? Annika och Lars Thoren tog sig till Boviken för att kika på alla mopeder och Lars minns tillbaka när han var ung.

– Jag hade exakt en sån här moped, man blir helt nostalgisk. Jag blir faktiskt lite avundsjuk, utbrister han och skrattar.

Han får medhåll från Annika som tycker det är kul att det händer något på ön. Men trots det planerar de inte att delta nästa år.

– Jag tror inte vi får vara med? Vi har en sån här miljövänlig elmoped, säger Annika och skrattar.

ANNONS