Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonatan fångade en ormfläta på film under hundpromenad

Att plötsligt få se en fläta med ormkroppar är för många en ren mardröm. Men inte för Hamburgsundsbon Jonatan Liljedahl – som vågade sig närmare och fångade fenomenet på film.

Hamburgsundsbon och musikern Jonatan Liljedahl var under torsdagen ute på promenad med sin hund Aslan i närheten av Gerlesborgsskolan när duon plötsligt hajade till.

I diket längst med vägkanten rörde sig något på marken, och med skräckblandad förtjusning såg Jonatan hur det kryllade och kröp av ormar.

– Min första tanke var shit, vad är det som händer, och förstod först inte om det var en orm eller flera, säger han.

Han förstod snart att det rörde sig om flera ormar som tillsammans bildade en slags fläta med sina kroppar. Med sin mobiltelefon fångade han den ovanliga synen på film.

– Jag funderade på om det kan ha varit en ormhona med sina ungar men jag vet inte om de beter sig på det sättet, säger han.

Vårkärlek i naturen

Biologen och ekologen Jan Uddén som arbetar på Bohusläns museum skriver att han tror att det helt enkelt rör sig om vårkärlek i naturen.

– Jag tror det är en snokhona som uppvaktas av ett gäng kavaljerer, skriver han i ett meddelande.

Snoken är en vanlig ormart i Sverige och kommer i många olika varianter. Färgen kan variera betydligt mellan individer, från grå till svart, över brunt och grönaktigt, men kan vanligtvis kännas igen på det ljusa mönstret på nacken.

Arten är en känd skådespelare och känner sig snoken hotad kan den spela död genom att lägga sig på rygg med tungan hängande ut ur munnen. Försöker man då vända den så rullar den tillbaka till ryggläge.

Snoken lägger ägg och har en livslängd på mellan 25 till 28 år. Äggen läggs generellt på varma ställen som gödselhögar eller komposter, där värmen gör att äggen utvecklas under en förhållandevis hög temperatur. Snoken föder en kull per sommar och honan tar då varken hand om ungarna eller äggen.