Johan Hultberg (M) lämnar riksdagen för ett halvårs föräldraledighet och ersätts under tiden av Lars-Arne Staxäng (M).
Johan Hultberg (M) lämnar riksdagen för ett halvårs föräldraledighet och ersätts under tiden av Lars-Arne Staxäng (M). Bild: Henrik Montgomery/TT

Johan Hultberg (M) tar föräldraledigt från riksdagen

Efter tolv år som riksdagsledamot petades han ner på listan och hamnade utanför riksdagen efter valet förra hösten. Nu är Lars-Arne Staxäng (M) tillbaka – i alla fall under ett halvår, då han ersätter föräldraledige Johan Hultberg från Fjällbacka.

ANNONS

Lars-Arne Staxäng satt under tolv år som riksdagsledamot för Moderaterna. Men när partiets lista presenterades i november 2017 hade han flyttats ner till tredje plats och när rösterna räknades hade han blivit av med sin riksdagsplats.

Men han behövde inte vänta länge. Ett knappt år efter valet är han tillbaka i riksdagen. Eftersom Fjällbackamoderaten Johan Hultberg (M) tar ett halvårs föräldraledighet från riksdagen kallas Staxäng, första ersättare, in.

– Det känns faktiskt väldigt roligt. Jag har suttit där i tolv år och då skaffar man sig väldigt med kontakter och vänner. Det blir som ett vakuum när man slutar, säger Lars-Arne Staxäng.

ANNONS

Känner sig trygg med Staxängs erfarenhet

Förutom riksdagsstolen får Staxäng också Hultbergs plats i socialutskottet.

– Mina intresseområden har under alla år varit socialförsäkringsfrågor. Jag har haft hand om pensionerna i åtta år. Andra frågor jag är intresserad av är rättsfrågor och skolan. Att Sverige har en bra skola är a och o, utan den faller hela pyramiden, säger han.

Johan Hultberg känner sig trygg i att lämna över stafettpinnen till Staxäng. Han tror att Staxängs långa erfarenhet gör att han lättare kommer in i arbetet.

– Det finns säkert nyansskillnader mellan oss, det gör det alldeles säkert. Men på det stora hela brinner vi båda väldigt mycket för vår region och han kommer lyfta fram de utmaningar och frågor som är viktiga för Bohuslän och Dalsland, säger han.

"Hade inte ställt upp för omval"

Möjligheten till föräldraledighet är viktig, säger Hultberg. Det hjälper att locka yngre personer till riksdagsuppdraget.

– Jag kan säga för egen del att om det inte hade varit möjligt att vara föräldraledig hade jag inte ställt upp för omval den här perioden, säger han och fortsätter:

– Jag kommer göra ett bättre jobb som riksdagsledamot när jag kommer tillbaka från föräldraledigheten. Jag kommer ha ny energi och nya perspektiv. Det är mitt andra barn och jag var föräldraledig med mitt första också. Jag tycker att det är fantastiskt bra att även vi riksdagsledamöter har möjlighet att vara föräldralediga.

ANNONS

Lars-Arne Staxäng åker till Stockholm för möten under veckan. Först för att träffa socialutskottet och sedan för att träffa riksdagsgruppen. Staxäng blev i våras ordförande för Rambo, något han räknar med att han kan kombinera med riksdagsuppdraget.

– Eftersom det är ett såpass kort vikariat, samt att jag inte har några andra tunga uppdrag i riksdagen, så räknar jag med att klara den uppgiften också, säger han och lägger till:

– Som bondpojk är jag van vid att det kan bli sjudagarsvecka ibland.

ANNONS