– Fjällbacka kyrka stod färdig 1892 och stenarna i kyrkan har olika lyster, berättar Ingemar Granqvist.
– Fjällbacka kyrka stod färdig 1892 och stenarna i kyrkan har olika lyster, berättar Ingemar Granqvist.

I Läckbergs fotspår

Paret Christiansen har åkt från Danmark för att se var i Fjällbacka författaren Camilla Läckberg placerat ut liken i sina böcker. Sommarens guidningar i Läckbergs fotspår har lockat många besökare.

ANNONS
|

Ingemar Granqvist som är yrkesfiskare till vardags ska guida kvällens tur. Niels och Inge Christiansen från Danmark var på besök i Fjällbacka.

– Vi har åkt hit bara för den här turen. Vi har läst alla böckerna och älskar dem, det ska bli roligt att få se miljöerna vi läst om i verkligheten, säger Inge Christiansen.

Innan besöket har paret efterforskat kring de miljöer och platser från böckerna de vill se. Hon undrar om en jordkällare där Läckberg lagt ett lik i en bok. Ingemar svarar att den nog låg lite utanför samhället.

– Då går vi, säger Ingemar och börjar gå upp för backen. En cyklist kommer nedrullandes och hejar.

ANNONS

– Det märks att turistsäsongen börjar ta slut för nu känner man alla man möter, skrattar Ingemar.

Vid första stoppet berättar Ingemar om sillfisket och visar ett rött litet hus som var Sveriges första inläggningsfabrik. Han berättar vidare om utvecklingen till stenindustrin.

– Ja, den som Läckberg skriver så mycket om, inflikar Inge.

– Precis, svarar Ingemar. Hon tar Fjällbackas historia och väver in i handlingen i sina böcker.

Under guidningen berättar Ingemar om Fjällbackas historia, allt från sillfisket till Fjällbackabranden och om Ingrid Bergmans tid på Dannholmen.

– Hon kunde röra sig i Fjällbacka som en vanlig person, det var något hon uppskattade. Askan från henne är spritt utanför Dannholmen, berättar Ingemar.

En kort promenad runt hörnet från kyrkan är vi nere på kyrkogården.

– Ofta krävs det lite fantasi och efterforskning för att lista ut var platserna i böckerna är någonstans, menar Ingemar.

– Men det här tror jag är graven som har figurerat i filmerna, pekar Ingemar.

Inge är snabbt uppe med kameran och säger sig tycka känna igen den.

– Och här är hennes sjöbod, pekar Ingemar i förbifarten när vi rör oss ner mot torget. Inge är snabb som en reptil uppe med kameran igen.

ANNONS

Har ni hört vad Camilla Läckberg tycker om turen?

– Vi har fått positiv respons. En av våra yngre guider får läsa utkasten på hennes böcker, och har kontakt med henne. Så hoppas hon tycker det är smickrande att folk vill veta var i Fjällbacka hon placerat ut liken i sina böcker, säger Ingemar.

Turen är över och paret Christiansen från Danmark verkar nöjda.

– Ja, nu ska vi se alla filmerna igen när vi kommer hem, säger Inge.

ANNONS