Grön väg till nytt arbete

På Vägen Ut Branneby ska människor som hamnat långt borta från arbetsmarknaden ges möjligheten att hitta tillbaka igen.

ANNONS
|

Det är en tät dimma som omsluter Branneby gamla skola den här eftermiddagen i slutet av januari. För tillfället är det ganska lugnt i, och omkring, den gula skolbyggnaden men om några månader hoppas Magdalena Herrnsdorf, som är verksamhetschef, att det ska vara full aktivitet.

– Just nu är vi i uppstartsfasen men vi har en dialog med kommunerna runt omkring och hoppas kunna ta emot fler personer snart, säger hon när hon satt sig tillrätta i en av de gamla skolsalarna för en kaffepaus tillsammans med Elisabeth Flodin som är verksamhetsutvecklare och Åsa Pettersson som är en av dem som kommit igång med sin arbetsträning.

ANNONS

Vägen ut Branneby är en del av Vägen Ut-kooperativen som sedan 2002 drivit arbetsintegrerande sociala företag i Göteborgsområdet. Grundtanken med företagen är att de ska vara en plats för människor som pågrund av arbetslöshet, utbrändhet eller andra orsaker hamnat långt borta från arbetsmarknaden.

På Branneby kommer arbetsträningen bestå av deltagande i någon av de verksamheter som pågår på gården. Just nu handlar det mest om att förbereda för trädgårdsodling men framöver ska det finnas ett snickeri, trädgårdscafé och en gårdsbutik på platsen.

– Branneby ska vara något för alla, en plats där alla kan hitta något de trivs med, säger Elisabeth Flodin och Magdalena Herrnsdorf fyller i.

– De arbetsuppgifter du får utföra här ska vara trygga och konkreta. Sedan tror vi att skapandet är centralt när man ska läkas från utbrändhet. Därför är det kreativa närvarande i allt vi gör, säger hon.

För tillfället är det två personer som regelbundet arbetstränar på Branneby. Åsa Pettersson är en av dem.

– Det här är en möjlighet för mig att komma tillbaka efter en lång utmattning. Allt som händer här är oerhört positivt för mig, säger Åsa som hittills framför allt jobbat med att planera och förså för den kommande grönsaksodlingen.

ANNONS

Vid sidan av de praktiska förberedelserna pågår också ett ansökningsarbete för att ingå i ett Leader-projekt. Beviljas den finns det medel för att ta emot 32 personer under tre år.

Magdalena Herrnsdorf hoppas att verksamheten på Branneby ska bli långlivad.

– Människor som varit borta länge från arbete behöver en långsam väg tillbaka. Vi har ett hållbarhetstänk för odlingarna men också för människorna som kommer hit.

ANNONS