Gott om glass i Hamburgsund

Till påsk öppnar glasscafé Pipers Huset i Hamburgsund i ny regi. – Vi ska återuppliva Pipers som utflyktsmål, säger delägare Anette Blomqvist Hansson.

ANNONS
|

Anette och Frank Hansson visar stort samhällsengagemang. Efter att ha utvecklat Hamburgsunds kiosk till den omtyckta samlingsplatsen Trekanten Kök och Bar är de nu redo för nästa projekt.

På andra sidan torget finns ett lika entusiastiskt par, Peter Karlsson och Susanne Andreasson, som driver Hamburgsunds Fisk och Skaldjur. I höstas gick krafterna samman och började spåna på ortens utvecklingspotential.

- Jag har varit intresserad av Pipers Huset i flera år men jag var inte sugen på att driva det själv. Men så en sen kväll kläcktes idén att vi kunde köpa och driva det tillsammans, berättar Peter.

Första februari gick köpet igenom och drömmen blev till verklighet. Huset har en affärsyta på 200 kvadratmeter och på övervåningen finns tre nyrenoverade lägenheter. Att bevara verksamhetens signum är viktigt för de nya ägarna.

ANNONS

- Pipers ska vara ett glasscafé där du kan få det lilla extra. Vi ska ha 36 olika sorters glass och flera lite lyxigare glassmenyer, berättar Anette.

Sommartid kommer Pipers dessutom förse hungriga frukostälskare med nybakat bröd. Ekologiskt producerade varor av såväl glass som kaffe och vissa bakverk är enligt Anette och Peter en betydande del av konceptet.

Senaste månaden har ägnats åt renovering och uppfräschning av butiksytor. Hemtrevligt och lantligt är ledorden, vilket syns tydligt i de naturnära färgerna och inredningen som andas dåtid.

- Vi vill erbjuda en lugn och fin miljö. Det ska inte kännas som någon tandläkarsal här inne, uppger Peter.

Då sommaren innebär högsäsong även i de andra verksamheter Peter och Anette driver är det Anettes nittonåriga dotter Hanna Hansson som ska vara Pipers fasta trygghet.

- Hanna har jobbat i klädbutik fyra år tidigare och ser verkligen fram emot detta. Tillsammans ska vi se till att Hamburgsund blir lika med Pipersglass, ler Anette.

Grunden till Pipers lades 1901 då italienaren Pietro Ciprian mötte en flicka från Nävesö, Kalmar. Den italienska passionen för glass blandades med svenska frukter och bär. Stockholmarna älskade glassen som såldes på Ciprians glassfabrik, belägen på Pipersgatan. Under mitten av 50-talet gick det välbesökta glasscaféet under smeknamnet Pipersglace.

Kvaliteten på råvarorna var tidigt verksamhetens kännetecken. 1993 utvecklades konceptet till att bli helt och hållet ekologisk.

Källa: Maggie Ciprian-Olevik, barnbarn till Pietro Ciprian, via www.pipershuset.se

ANNONS