Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera gräsbränder under långfredagen – räddningstjänsten varnar

Under fredagseftermiddagen utbröt två gräsbränder i Tanum kommun. Räddningstjänsten uppmanar därefter om stor försiktighet vid eldning.
– Man ska tänka både en och två gånger, säger Tomas Rönnborg, insatsledare på räddningstjänsten.

Vid klockan 15.30 på fredagen larmades räddningstjänsten till Fjällbacka på grund av en gräsbrand.

– Det är ett område på ungefär två fotbollsplaner som brinner, sa Jörgen Bech larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Två enheter var på plats och arbetade med att släcka branden fram till18 -tiden på fredagen. Under hela släckningsarbetet ska branden ha varit under kontroll.

Även klockan 14 utbröt en gräsbrand i Tanum kommun, norr om Tanumshede.

– Ungefär 80 kvadratmeter brinner, sa räddningstjänsten då.

En timme senare var branden släckt.

Varnar för att elda

Efter de två gräsbränderna på kort tid varnar nu räddningstjänsten i Tanum för att elda.

– Det som regnade i torsdags har redan torkat upp och med dagens blåst och sol är det oerhört känsligt, säger Tomas Rönnborg, insatsledare på räddningstjänsten i norra Bohuslän.

Om man trots det känsliga underlaget planerar att elda under påskhelgen påpekar Tomas Rönnborg att det är viktigt att vara förberedd.

– Man ska se till att ha framme utrustning för att släcka om det skulle börja brinna. Både vattenkannor, slang och flera personer som vaktar.

Även SMHI hade aviserat en risk för gräsbränder under fredagen och uppmanade till stor försiktighet vid eldning utomhus. Risken som bland annat gällde hela västkusten togs bort klockan 18 på kvällen.