Nu går det att bada igen från nya Grönemads brygga i Grebbestad.
Nu går det att bada igen från nya Grönemads brygga i Grebbestad. Bild: Privat

Festlig midsommar med brygginvigning i Grönemad

Sedan många år är det tradition att fira riktig svensk midsommar i Grönemad med blomsterprydd stång, dans, lekar och lotterier. I år fanns det en extra stor anledning till firande då festligheterna inleddes med invigning av den nya fina Kullgrensbryggan.

ANNONS

Nästan på dagen för ett år sedan insåg man att den gamla bryggan från 1962 hade tjänat ut. 19 av 33 pålar var helt eller delvis av. Då bestämde Grönemads Bryggförening som äger bryggan att man ville bygga en ny som en kopia av den gamla och att den skulle vara färdig till badsäsongen 2024. Och det har man med alla gemensamma insatser klarat. Först det vemodiga med rivningen i vintras och sen i vår byggandet av den nya under mars till maj.

Direkta utlägg landade på ca 1,1 miljon och till det kommer frivilliga timmar till ett värde på nära en halv miljon.

ANNONS

Finansieringen har klarats genom dels en extra uttaxering av andelsägarna i bryggan, som innebar en utökning med 40 andelsägare, mot en befarad minskning med 20.

Sedan har större bidragsgivare stöttat såsom Thordénstiftelsen, ICA stiftelsen & ICA Hedemyrs, Grönemads Samhällsförening, Tanums kommun, Sparbanken Tanum, PRETEC AB och Rambo och till det kommer många enskilda privatpersoner, föreningar och företag.

Föreningens egna arbetslag rev det gamla och byggde det nya bryggdäcket, gjorde nya trappstegar och ny soffa.

Det var en nöjd och tacksam ordförande Torgny Bogärde som höll tal och berättade om tillblivelsen av den nya Kullgrensbryggan innan invigningsbandet klipptes itu av de fyra största närvarande givarna och sedan kom Badrockarna och genomförde det första historiska badet.

Efter invigningen gick alla besökare i procession till fiol och dragspelsmusik upp till midsommarstången för det fortsatta midsommarfirandet i det för dagen soldränkta Grönemad. Det blev nytt rekord för antalet besökare – över 500 personer!

Grönemads Bryggförening

ANNONS