Fågelfantaster har fött örnar i fyrtio år

Fjällbackabon och fågelvännen Håkan Elg anslöt sig till föreningen Örn-72 för trettio år sedan. Under åren har han varit med och räddat en mängd örnar.

ANNONS
|

Det har gått fyrtio år sedan fågelvänner i västra och mellersta Sverige gick samman för att hjälpas åt att hjälpa. Tidigt beslutades att örnen, och framförallt havsörnen, var den fågelart som var mest akut att bistå med stöd i form av utfordring.

Fågelfantasten Håkan Elg anslöt sig till gruppen för trettio år sedan. Det var samtidigt som Örn-72 utvecklades till den förening som idag har drygt tusen stödjande medlemmar.

– När jag gick med hade vi 42 matplatser. Jag hade en egen utanför Grebbestad men i och med de nya EU-reglerna (-97) blev vi tvungna att dra in på matplatserna. Nu finns bara nio stycken och den närmaste i Dals Långed, berättar Håkan Elg, Fjällbacka.

ANNONS

Inom föreningen arbetas intensivt för örnens överlevnad och utveckling. Målsättningen är att vintertid genomföra organiserad utfordring för att på så vis rädda fågeln.

– Idag har vi det rätt svårt att få tag på mat. Förr kunde vi samarbeta med bondgårdar men nu är reglerna annorlunda. Nu får vi bara mata med kött som är kontrollbesiktigat eller fallvilt.

Föreningen är aktiv året runt men är för tillfället inne i sin mest aktiva period. Mellan november och mars tar sig fågelvännerna regelbundet ut till de nio olika matplatserna i västra och mellersta Sverige för att se till att örnarnas energi hålls på god nivå. Mängden kött de serverar är enligt statistik stora. För tjugo år sedan lades exempelvis 74 ton kött ut på föreningens olika matplatser. Såhär två decennier senare kan medlemmarna glädjas åt resultatet.

– Nu ser man tydligt hur antalet havsörn ökat sedan vi började för fyrtio år sedan. Det känns häftigt att ha varit med och lyckats vända något så ordentligt. När vi började fanns det inte mycket hopp om havsörnen.

Det intensiva arbetet har förvisso säkrat havsörnen men Håkan och hans kamrater väljer att inte slå sig till ro.

– Nu är det istället kungsörnen vi är oroliga för. Den förföljs och det föds allt för lite för att vi ska vara nöjda och tro att arten ska bevaras.

ANNONS

Engagemanget för fåglar har funnits med Håkan sedan barnsben. Nu kämpar han för att föra intresset vidare till den yngre generationen.

– Nästa vecka ska jag ta med några barn till en övernattningsplats för örnar här i närheten. Förhoppningen är att de ska fastna för det här och själva vilja engagera sig, säger Håkan Elg.

Örn-72:s närmsta matplats ligger i Dals Långed. Håkan Elg tipsar om att du också kan besöka övernattningsplatser för att ta del av det mäktiga djuret. Områden som Galt, Resö, samt Väderöfjorden, Mörhult, Långsjö, Kämpersvik och Väddö är enligt Håkan Elg platser där du med lite tur kan se örn. Störst chans är det i gryning och skymning.

ANNONS