Epa krockade med träd – misstänkt brott: ”Utsläpat på vägen”

En epa-traktor krockade med ett träd på väg 165, strax innan Östad under natten mot fredag. Två tonårspojkar färdades i fordonet och ska ha klarat sig utan allvarligare skador.
Polisen misstänker att träden lagts över vägen medvetet, och har därför upprättat en brottsanmälan.
– Någon har, med berått mod, släpat ut trädet på vägen, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS
|

Det var strax efter midnatt som ett larm om hinder på väg först nådde räddningstjänsten.

Larm- och ledningsoperatör Fredrik Helmborn berättade att det rörde sig om två träd, varpå en bil kört in i dem. Bilen ska sedan ha hamnat i diket.

– Men det ska inte vara någon fara på platsen. Vi arbetar just nu bara med att få undan träden, sade Helmborn.

Enligt honom ska det inte ha funnits något behov av ambulans, och vid klockan 01.20 meddelade räddningstjänsten att man börjat avveckla sin insats.

– Vi har huggit ner trädet och sopat undan, så vi är mer eller mindre klara, sade Betina Svensson vid räddningstjänsten.

ANNONS

Tros ha placerats på vägen

Räddningstjänstens styrka på plats ska dock ha fattat misstankar om att träden avsiktligen placerats på vägen. Därför tillkallades polis, som nu har upprättat en anmälan.

– Patrullen tog ett snack med räddningstjänsten och deras samlade bedömning är att någon hittills okänd person har kapat träden och, med vilje, lagt dem över vägen, säger Per Sillén, jourhavande förundersökningsledare i Fyrbodal.

Polisen valde därför att upprätta en anmälan om framkallande av fara för annan.

– Men vad jag kan förstå är det inga allvarligare skador på någon av dem, tack och lov.

Polisen: Ovanligt brott

Enligt Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, satt två tonårspojkar i epa-traktorn som körde in i trädet. Fordonet behövde bärgas från platsen.

– Det är ett ganska stort träd som någon uppenbarligen sågat ner och, med berått mod, släpat ut på vägen. Sen visade det sig att det fanns totalt två träd, inte så långt ifrån varandra.

– Det är ett ganska ovanligt brott, framkallande av fara för andra. Jag har varit med om ett annat ärende när man spänt upp vajrar över cykelbanor, som fått samma brottsrubricering, fortsätter Thomas Fuxborg.

På fredagsmorgonen har polisen ingen gripen och ingen misstänkt i ärendet.

Sågspån på marken runt träden

I dagsljuset under förmiddagen syns det tydliga spår efter motorsåg vid platsen när Strömstads Tidning är på plats. Runt de kapade trädstubbarna i skogen ligger sågspån på marken. På andra sidan vägen, ett stenkast bort, ligger timmer uppradat längst med en liten grusväg. Stammarna på det upplagda timret är grånat av väder och vind. Till skillnad från färgen på stammarna som legat över 165:an under natten, som lyser vitgula där de kapats. Att träden dragits på plats från skogen till vägen är tydligt.

ANNONS

Drygt en kilometer från platsen ligger ICA Nära Östads Livs. En lugn vardagslunk råder i butiken bland besökarna. Ingen av kunderna på plats som Strömstads Tidning har pratat med har hört talas om olyckan som skett under natten eller kan dra sig till minnes att de någonsin har hört talas om någon liknande händelse i trakten. Flera blir förfärade när de får händelsen återberättad för sig.

– Men va förfärligt, vem skulle få för sig att göra något sådan? Så fruktansvärt onödigt, säger en besökare i butiken och skakar irriterat på huvudet.

En annan visar lättnad över att tonåringarna som drabbades av olyckan under omständigheterna verkar ha klarat sig utan några allvarliga skador.

– Det verkar ju vara rena turen att ingen dog, det kunde ju ha gått riktigt illa. Tänk om någon hade kommit i en vanlig personbil i full hastighet. Mörkt och regnigt med dålig sikt. Nä, fy, säger besökaren.

Vet du mer om händelsen? Skriv till tidningen@stnb.se

ANNONS