Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild. Bild: Andreas Olsson
Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Elavbrott slog ut hemtjänstens datasystem

Ett oväntat elavbrott en lördag i början på augusti slog ut datasystemet för hemtjänsten i Tanums kommun. Det gjorde att hemtjänsten förlorade överblicken över de besök som skulle göras.

Händelsen fick till följd att personalen inte kunde läsa de besök som skulle göras under dagen. Systemen som slogs ut finns i personalens mobiltelefoner.

Kommunen använder sig av ett planeringssystem, TES, där de kan läsa vem som ska få ett besök och vad besöket ska bestå av just den dagen. Det kan vara bland annat allmän tillsyn, duschning, medicin­utdelning och liknande. Ett annat system låser upp dörrar till bostäder och medicinskåp.

I Tanums kommun finns cirka 250 omsorgstagare, men de personliga larmen berördes inte av händelsen.

Personalen fick försöka återskapa det ur minnet

Hemtjänstens besök ligger upp­delade i fasta slingor, men besökens innehåll kan variera från dag till dag. I det uppkomna läget fick därför personalen sätta sig ner och försöka återskapa slingorna ur minnet. 19 personer var i tjänst under lördagen.

Incidenten är lex Sarah-anmäld i tre fall. Syftet med lex Sarah är att missförhållanden i verksamheten för brukaren ska rättas till och att kvalitén ska utvecklas.

Lex Sarah-anmälningarna berör en person som var på tillfälligt besök från en annan kommun och en annan anmälan gäller en tillsyn som missades. En tredje person var inte bortglömd men där kom personalen inte in, så brandkåren fick tillkallas och bryta upp en altandörr.

– Kontinuitet är A och O i vårt arbete. Samma personal arbetar i olika slingor vilket gjorde att rekonstruktionen blev lättare, säger hemtjänstchefen Åsa Engedotter och tillägger att personalen gjorde ett jättejobb vid det uppkomna elavbrottet.

Som en säkerhetsåtgärd kommer nu besöksslingorna i fortsättningen att skrivas ut på papper under helgerna.

Politikerna ska få en rapport

Kommunens IT-chef Sofia Waldner säger att en rapport ska delges politikerna inom en snar framtid. En liknande händelse skulle kunna ske igen, men hon vill inte ge någon kommentar till händelsen förrän rapporten är publicerad.

Enligt lex Sarah-rapporten fungerade inte en reservgenerator som var tänkt som backup för servrarna.