Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Dubbelt upp för Tanum i ny tävling

De bägge nomineringarna som delas ut i Fyrbodal, i den första upplagan någonsin av tävlingen Årets hållbarhetskliv, går till Tanum. Nu finns möjlighet att ta hem segern i den slutgiltiga finalen.

Bakom priset står Turistrådet Västsverige som vill belöna både offentliga och privata aktörer som verkar inom besöksnäringen. Avgörande för att en verksamhet ska belönas är att den ligger i framkant vad gäller hållbarhet.

Det är kommuner och verksamheter inom Västra Götalandsregionen som är med och deltar. Regionen är uppdelad i fyra delområden. Varje delområde nominerar ett kommunalt initiativ och en näringsverksamhet.

Tanums kommun, som ingår i delområde Fyrbodal, har knipit båda nomineringarna. Nominerad verksamhet i Tanum är Tingvall Eco-Lodge och nominerat kommunalt initiativ är Tanum kommuns Hållbar skärgård.

– Hållbarhet är grunden för att vi ska fortsätta ha en besöksnäring, säger Johan Trollnäs, vd på Visit Dalsland.

Johan Trollnäs har suttit med i juryn för delområde Fyrbodal och valt ut vilka två aktörer som ska få varsin nominering. De nominerade verksamheterna blir belönade med 10 000 kronor vardera. Pengarna ska investeras i någonting som ligger i linje med vad Hållbarhetsklivet står för.

I finalen ställs de två nominerade från Tanum emot dem som har blivit nominerade i de andra tre delområdena.

Blir det vinst i den stora finalen väntar en prissumma på 50 000 kronor. Johan Trollnäs är hoppfull.

– Jag tror de har goda chanser, säger han.

Tingvall Eco-Lodge har äventyr i naturen som affärsidé. Med utsikt över Bullaresjön väntar naturen precis runt knuten. Kanotfärder, vildmarksvandringar och klättring är en del av utbudet.

Projektet Hållbar skärgård har syftat till att förbereda Tanum kommun inför framtidens ekoturism. Projektet har bland annat resulterat i tre solpanelsdrivna toaletter och kartor för paddlare och båtar, enligt projektets hemsida.

Tävlingen Årets hållbarhetskliv har en ljus framtid, det är Johan Trollnäs övertygad om. Att bygga en hållbar besöksnäring är a och o.

– Det är ingen modefluga.