Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Det blev rejält blåsigt i gästhamnen på söndagen

Med 22 sekundmeter i byarna blev det gropigt i gästhamnen i Grebbestad på söndagen. Vinden kom från väst och det var många med utsatta lägen som fick gå upp under natten och förtöja om. När trycket blev för stort på gästhamnens bojar fick sjöräddningen tillkallas.

– Hamnen har inte riktigt hängt med i storleken på båtar, säger man från Gästhamnsbolaget, som arrenderar gästhamnen av Tanums hamnar.

Båtarna blir större och tyngre och i utsatt läge håller inte bojarna för vikter upp emot sju ton. Det var mest vinden som gav problem. Med den västliga vinden gav bryggorna utanför fint sjölä.

Tommy Johansson från Mariestad skulle egentligen varit på Väderöarna men räknar inte med att komma dit förrän på onsdag.

– Det var skapligt inatt, men det var värre för grannarna, säger han och pekar på båtgrannen.

Vi var några stycken som fick besvär så vi ringde Sjöräddningen.

Mattias Rutström frän Wallhamn fick hjälp av sjöräddningen.

– Vi bokade plats här ganska tidigt och fick den här platsen. Min båt väger sex ton och när det började blåsa så klarade inte bojarna det utan började dragga. Vi var några stycken som fick besvär så då vi ringde sjöräddningen. De kom snabbt och hjälpte oss att lägga ut extra ankare.

– Jag fick plocka fram det jag hade i fendrar och sätta i fören mot bryggan, säger en båtgranne. Min båt väger sju ton och det var ganska jobbigt att se hur fören sakta närmade sig bryggan. Jag beräknar att bojarna draggade med en decimeter i timmen. Det blev några märken i bryggan men fendrarna skyddade båten.

Det blev en skvalpig natt för båtägarna men någon allvarlig fara blev det inte.