Arrangörer och artister välkomnar till årets vissommar på Falkeröd. Åke Andersson, Bengt Karlsson, Curt-Eric Holmqvist, Maria Tuimala, Lars-Eric Frendberg, Lollo Lövstrand Sven Alfredsson, Margareta Nilsson och Malin Sellmann.
Arrangörer och artister välkomnar till årets vissommar på Falkeröd. Åke Andersson, Bengt Karlsson, Curt-Eric Holmqvist, Maria Tuimala, Lars-Eric Frendberg, Lollo Lövstrand Sven Alfredsson, Margareta Nilsson och Malin Sellmann.

Dags igen för Visor på Falkeröd

Traditionen Visor på Falkeröd går in på sin 32:a sommar. I veckan som gick presenterades årets program. Malin Sellmann i Grebbestads samhällsförening lovar att här finns något för alla.

ANNONS
|

– Vi har trogna artister som kommer tillbaka år från år eftersom de alla fascineras av den speciella atmosfären i ladan. Samtidigt försöker vi få med något nytt och det blir i år Claes och Maria Pihl, som tillhör Visans vänner i Göteborg. De sjunger egna och andras visor.

Först ut nästa onsdag är veteranen Lars-Eric Frendberg. Han har varit med nästan från allra första början. När han beskriver Falkeröd blir han lyrisk:

– Den lummiga grönskan, den röda ladan, sorlet, människorna, ända så nära havet. En otrolig miljö som inspirerar att sjunga sådant som har med hav, vind, vatten och natur att göra. Det blir naturligtvis en hel del Taube, men även annat. För mig är det en av årets höjdpunkter att få komma hit.

ANNONS

Sommarens andra viskväll står Wästbälgarna för tonerna. Det blir glad musik och allsång med Lollo Lövstrand.

– Kända och okända låtar, berättar Lollo. Inget speciellt tema, vi försöker anpassa oss till publiken.

– Wästbälgarna är ett gäng som hållit på i drygt 20 år, berättar Bengt Karlsson. Mest dragspel, men även fiol, bas, trummor och såg ibland,

På programmet står bland annat Ann-Marie Hagström-Olaussons tonsättningar och Lollo Lövstrands tonsättningar av Fritz Georgs dikter.

Veckan efter kommer så Claes och Maria Pihl från Göteborg.

Sista onsdagen i juli är det Maria Tuimalas och Curt-Eric Holmqvists tur. Programmet har rubriken "Den som lever får se".

– Vi tänkte först att vi inte skulle berätta något, bara ha med sångböcker och låta publiken välja, säger Curt-Eric Holmqvist. Det är en rolig idé. Men vi fegar lite, publiken kräver nog lite mer struktur. Så vi sätter oss ett par timmar med kaffe och Marias hallongrottor och en påse visböcker och funderar. Det blir en blandning; gammalt, modernt, svenskt, engelskt, något för alla.

Det var körledaren Sven Alfredsson som sammanförde Maria och Curt-Eric, en allians som båda är mer än nöjda med:

– Det finns något med Maria som ger en omedelbar musikalitet. Hon är inte bara sångerska, säger Curt-Eric.

ANNONS

– Härligt med en som följer, säger Maria. Curt-Eric känner hur jag vill sjunga . Det ger en sådan frihet.

Som traditionen bjuder avslutar kören Ärter och Fläsk. I år blir det Taubeafton med kör och allsång.

– Jag fick en ny sångbok med visor av Taube, berättar Sven Alfredsson. Den är lite speciell eftersom den även innehåller skrönor om hur visorna kommit till. Bland annat om Everts första framträdande på Smögen 1 februari 1918 då hanträffade Rosa på Telegrafen. Och hur han fick låna Rosas dragspel och pantsatte det i Strömstad.

På Ärter och Fläsks repertoar står denna kväll även Taubevisor som är mindre kända.

Bakom arrangemanget står Grebbestads samhällsförening och kören Ärter och Fläsk

ANNONS