Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från början var det tänkt att även politiker skulle få ta del av vaccinet men i slutet av januari ändrades det beslutet till endast högre uppsatta tjänstepersoner. Bild: Jakob Simonson
Från början var det tänkt att även politiker skulle få ta del av vaccinet men i slutet av januari ändrades det beslutet till endast högre uppsatta tjänstepersoner. Bild: Jakob Simonson

Chefer i Tanum gick före i vaccinkön – vägrar lämna ut pandemiplan

Flera chefer i Tanums kommun har vaccinerats trots att det går på tvärs mot Folkhälso­myndighetens direktiv. En av dem är HR-chefen Agneta ­Andersson. – Det är viktigt att man håller sig frisk, säger hon.

Många upprörda Tanumsbor har hört av sig till Strömstads Tidning med anledning av att högt uppsatta chefer inom kommunen fått ta del av det vaccin som var ­avsett för vårdpersonal. Något som väckt starka känslor är att ledningen inom skolan prioriterats före ­lärare som i högre grad exponeras för ­potentiell smitta.

Vårdpersonal menar också att ett coronautbrott inom förskolan skulle kunna innebära konsekvenser för omsorgen, då personal i högre utsträckning skulle behöva vabba.

En av de ledande tjänstemännen i Tanums kommun som tackat ja till vaccinet är HR-chefen Agneta ­Andersson. Hon menar att hon ­enligt kommunens sekretess­belagda pandemiplan har en samhällsviktig funktion.

– Arbetsgivaren erbjöd vaccin och det är ju viktigt att man håller sig frisk. Och man vill ju inte vara en vaccinmotståndare som inte tar det, säger hon.

Jag förstår inte vad det är för nyhetsvärde i det

En anledning till att Agneta ­Andersson valde att ta emot vaccinet var att det inte skulle ha gått till någon i riskgrupp om hon tackade nej.

– Kommunen har inte ansvar för det som vårdcentralerna har ansvar för. Även om jag avstått hade inte någon 70-plussare fått det i stället, säger hon.

I sitt jobb med personalfrågor jobbar hon både på sin arbetsplats och hemifrån.

– Det är ju inte alla som kan det men det gäller ju att leva efter ­rekommendationerna så att vi får ner smittspridningen, säger Agneta Andersson.

De högt uppsatta cheferna inom Tanums kommun fick sin första spruta den 29 januari. Sedan dess har frågan om vaccineringsordningen debatterats flitigt, inte minst i Uddevalla där chefer prioriterats högt.

Hade du tackat ja till vaccinet om du stod inför frågan i dag?

– Jag förstår inte vad det är för nyhetsvärde i det. Men i och med att man ska upprätthålla en tjänst vill man bidra till att det går. Det är en hänsyn man får tänka på, säger Agneta Andersson.

En annan som tackade ja till vaccin är Björn Berntsson, vd på det kommunala bolaget Tanums Bostäder. Men resonemanget inför beslutet är han fåordig med.

– Det där vill jag avvakta med att kommentera innan jag stämt av med min chef så att vi i kommunen har ett enigt svar, säger han.

LÄS MER: Kommunchef i affekt: ”Du är inne på farlig väg”