På Campus Futura kan man studera bygg, restaurang och livsmedel, vård och omsorg och till barnskötare eller elevassistent.
På Campus Futura kan man studera bygg, restaurang och livsmedel, vård och omsorg och till barnskötare eller elevassistent. Bild: Jenny Johansson

Campus Futura öppnar upp igen – "säkerställer" att smittan inte sprids

I fyra veckors tid har all undervisning skett på distans vid Campus Futura i Tanumshede. Men nu öppnar skolan upp dörrarna för att elever inte ska behöva skjuta på sina examineringar.

ANNONS
LocationTanumshede||

När coronaviruset började sprida sig i Sverige stängde Campus Futura vuxenutbildningen och utförde all undervisning via videolänk. Dessutom avbröt de all praktik som elever var ute på.

– När vi fick besked om covid-19 valde vi att även pausa det arbetsplatsförlagda arbetet. Att vi kan återuppta det nu betyder att elever kan färdigställa sina utbildningar. Annars hade vi fått tänka om, säger Ann-Brit Oseland Karlsson, biträdande rektor på Campus Futura.

Alla linjer har praktik och om den delen skulle fortsätta vara avstängd hade ett alternativ för eleverna varit att praktisera på sommaren.

– Nu kan alla examineras som de ska och få sina yrkesutbildningar så länge man inte har symtom och behöver stanna hemma, säger hon.

ANNONS

Dessutom öppnar skolan för viss utbildning på plats, sådan som är svår att göra via länk. Ett exempel som Ann-Brit Oseland Karlsson nämner är hjärt- och lungräddning som elever i vård- och omsorgsprogrammet utbildas i. Ingen elev har varit i skolan de senaste fyra veckorna men när de nu ska börja undervisa på plats igen är säkerheten viktig.

– Vi säkerställer att utbildningen inte kan medföra någon smittspridning och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Dessutom gör vi en riskanalys innan de praktiska inslagen för att bedöma vad vi utsätter samhället för, säger Ann-Brit Oseland Karlsson.

Hur kan ni säkerställa att det inte sker någon smittspridning?

– Vi kan bara göra det genom att följa rekommendationer, och se till att eleverna sitter långtifrån varandra. Om risken för smittspridning finns utför vi inte lektionen. Vi sätter inte tio elever i ett trångt utrymme eller låter någon komma in som är sjuk.

Att testa elever och personal för viruset är inget som kommit på tal.

– Vi tillhör ju inte den arbetskategorin, men vem vet, det kanske kommer.

Utbildningen i exempelvis hjärt- och lungräddning kommer att ske med enstaka elever eller i mindre grupper. All teoretisk undervisning kommer att fortgå via videolänk.

ANNONS

– Bara för att vi nu fått möjligheten är det inte säkert att vi kommer att nyttja den, säger Ann-Brit Oseland Karlsson.

Beslutet fattades i Tanums krisledningsnämnd den 9 april och började gälla omedelbart.

ANNONS