Campingsemester – en långlivad tradition under utveckling

Campingsäsongen i Bohuslän är i full gång, men på Grebbestadfjordens camping har man haft fullbelagt sedan påsk. Husbilarna blir större, säsongen går längre och semesterbesökarna blir fler.

ANNONS
LocationGrebbestad|

När man anländer till Grebbestadfjorden möts man av ett organiserat kaos. Campingen är fullbelagd intill sista drop in-plats och husbilar står och väntar på att få checka in och börja semestern. Campingintresset växer i Sverige, men det som påverkat mest är att säsongerna blir längre. Vd:n och självutnämnda vaktmästaren Mikael Bohlin är dock inte stressad eller tycker att det känns som att det är mer än vanligt på campingen.

– Det kan ju inte bli mer än fullt. Det är väl mest att det är fullt under längre tid, skrattar Mikael.

År 2004 var det första året då Grebbestadfjorden var fullbokad redan vid påsk, och förra året var det i sin tur fullbelagt sista helgen i oktober för första gången någonsin.

ANNONS

– Det börjar blandas upp lite. Det är inte bara stora husvagnar och ekipage, nu kommer även yngre generationen med tält. Sen är det fortfarande en stor del pensionärer här, de har ju liksom obegränsat med semester.

Kommer för gemenskapen

I höst hoppas Mikael Bohlin att byggandet av platserna för runt 100 husbilar till ska sätta igång. Anledningen till varför det behövs mer plats är dock inte endast att det är fler semesterfarare som vill till Grebbestad. Husbilarna och utrustningen folk har med sig är också större.

– Innan fick vi plats med 500 bilar på en ganska liten yta, nu måste vi bygga ut för att lika många ska få plats.

Paret Christer och Ulla Bohlin är riktiga veteraner och har campat på samma ställe sedan 1985. De kommer hit från Alingsås i maj och stannar till september, anledningen är grannarna och gemenskapen.

– Vi fastnade här uppe. Det är ett skönt liv med mycket socialt umgänge. Samma grannar som det varit i flera år. Det känns hemma, säger Christer Bohlin.

På campingen finns en nybyggd hundrastgård. Torleif och Annemarie Högberg har haft en permanent plats på campingen sedan 2004, men varit frekventa besökare sedan 1994. I år har de med sig den fem månader gamla Golden retrievern Bozo och tycker det blivit allt smidigare att campa med hund.

ANNONS

– Man behöver ju inte skaffa hundvakt när man drar på semester om man gör såhär. Sen är det viktigt att man som hundägare tänker på att visa hänsyn. Se till så att man inte stör eller låter hunden rastas på ställen de inte får, och de flesta följer det, säger Annemarie Högberg.

Ställer högre krav

Hand i hand med ökat tryck under säsongerna har även kraven från besökarna ökat, och enligt Mikael Bohlin har även vokabulären utvecklats.

– Folk har blivit lite mer krävande tycker jag. Allt ska klaffa perfekt och funka precist annars ska det bli kompensation. Ja kompensation, är ett väldigt modernt ord, skojar Mikael.

ANNONS