Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Branden på Kynnefjäll under kontroll

Bräckligt stabilt. Så var läget för branden i Bullarebygden på lördagsmorgonen enligt insatsledare Jimmy Göransson.

– Vi har släckt ytterkanterna, men inte helt kunnat omringa branden, säger han. Det kan blossa upp, men just nu ser det ganska stabilt ut.
Området som brunnit är mellan 25 och 30 hektar stort och det ligger i ett mycket oländigt område. Inga vägar leder fram till brandområdet.
– Det är ett mycket tungt arbete, säger Göransson, som varit insatsledare under natten.
Han räknar med att branden i bästa fall kan vara släckt söndag kväll, men det kan också dra ut ytterligare på tiden. Omkring 15 brandmän jobbar på platsen.

Det var vid lunchtid under fredagen som branden bröt ut på ett område på Kynnefjäll i Bullaren. Inte mindre än åtta brandbilar från Munkedal, Tanum och Strömstad, samt ett brandflyg, var engagerade i släckningsarbetet av skogsbranden. Branden härjade i ett område norr om Sätret nära Sälesjön, någon kilometer väster om den nordligaste delen av Stora Homlevattnet, nästan på gränsen mellan Tanum och Munkedal.

Branden lokaliserades med hjälp av brandflyget, som sedan dirigerade brandmännen till rätt plats. Inledningsvis uppskattades området till 100 gånger 40 meter, men detta utökades.

Arbetet försvårades rejält på grund av den otillgängliga terrängen i området. Mickelskogen, cirka tre kilometer väster om brandplatsen, fungerade som en brytpunkt för enheterna att utgå ifrån.

- Det är en oländig terräng som försvårar släckningsarbetet och de har stora svårigheter att få fram vatten till platsen. Vi räknar med att det blir utdraget och att arbetet fortsätter även under lördagen, sa Håkan Baatz på räddningstjänsten i Strömstad tidigare under kvällen.

Det fanns en tydlig spridningsrisk, men eftersom det finns sjöar i närheten försökte man styra branden åt rätt håll.

På lördagskvällen hade läget gått i en eftersläcknings- och bevakningsfas.

- Men vi släpper inte än på minst ett dygn. Vi är inte färdiga, säger Rolf Oluasson, räddningschef i beredskap.

Det finns personal dygnet runt i området och arbetsstyrkorna byter av varandra kontinuerligt. Natten till söndag kommer ungefär sju, åtta brandmän finnas på platsen.

- Det viktigaste arbetet just nu är att ringa in och hålla kanterna. Och det gör vi med vatten, säger Rolf Oluasson.