Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid 23-tiden larmades räddningstjänsten om en brand i en källare på Björkelidsvägen i Fjällbacka. Bild: Eja Andersson

Brand i flerfamiljshus i Fjällbacka – polisen utreder mordbrand

Under natten till torsdagen brann det i ett lägenhetshus i Fjällbacka. Polisen misstänker mordbrand. Nu har kommunen gått in i stabsläge – och satt in ett vaktbolag som ska bevaka området dygnet runt framöver.

Vid 23-tiden på onsdagskvällen fick SOS Alarm larm om en brand i ett lägenhetshus på Björkelidsvägen i Fjällbacka. Det var då kraftig rökutveckling i en källare.

– Vi skickade dit sju enheter från räddningstjänsten och två ambulanser, berättar Linda Bergquist på SOS Alarm.

Boende i huset fick evakueras och polis kom till platsen. Räddningstjänsten bekämpade branden fram till 02-tiden natten till torsdag.

Utreds som mordbrand

Polisen utreder händelsen som en misstänkt mordbrand och spärrade av delen av fastigheten som brann.

– Nu inväntar vi tekniker som ska se över brandorsaken, vi ska också höra lite vittnen som eventuellt har vittnesmål om gärningsmän, sa Jacob Hellåker, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Uddevalla på torsdagsmorgonen.

Efter ett par timmar kunde boende i huset återgå till sina hem, då branden aldrig spred sig från källarutrymmet. Ingen ska ha kommit till skada fysiskt i samband med branden och det finns i nuläget ingen misstänkt.

Under torsdagen genomfördes en teknisk undersökning på platsen, vid 13-tiden hävdes avspärrningarna.

Misstänker kopplingar till bilbrand

I samma bostadsområde brann en bil under natten till onsdagen, polisen utesluter inte att bränderna kan ha något samband.

– Det är klart att det är konstigt att det händer två gånger i samma område. Det är inget snack om den saken, säger Jacob Hellåker.

Bostäderna i området ägs av kommunala bostadsbolaget Tanums Bostäder – de har tillsammans med kommunen gått in i stabsläge efter senaste dagarnas händelser.

I bostadsområdet vid Björkelidsvägen syns spåren från bilbranden som var tidigare i veckan. Bild: Jerker Norlander
I bostadsområdet vid Björkelidsvägen syns spåren från bilbranden som var tidigare i veckan. Bild: Jerker Norlander

Sätter in bevakning – dygnet runt

På torsdagsmorgonen satt vd Björn Berntsson, kommunchefen i Tanum, räddningschefen, kommunens informatör och kanslichefen i krismöte för att planera hur de ska hantera situationen.

De har nu beslutat att sätta in bevakning i området – dygnet runt.

– Det är ett vaktbolag som stationeras i området och kommer vara på plats dygnet runt en period framöver här. Jag har pratat med de boende i området och de finns ju en viss rädsla, så de är tacksamma för att de får hit en vakt då, säger Björn Berntsson.

Nu får det räcka

Tanums bostäder knackade under torsdagen dörr i området fär att förklara vilka insatser som kommer genomföras.

– Det har egentligen inte hänt så mycket, men det är oerhört mycket för ett litet område på kort tid och så här kan vi inte ha det. Vi hoppas man hittar några eller någon som åsamkat detta. Nu får det räcka, säger Björn Berntsson.

Trapphusen saneras

Under torsdagen inleddes sanering i de två drabbade trapphusen, det arbetet kommer fortsätta även under fredagen.

– Det vädras hej vilt här nu. Det kommer behöva målas om i trapphusen och nere i källaren. Det var också ett förråd med diverse grejer som blivit förstörda. Men vi hoppas att lägenheterna klarat sig bra, det såg så ut igår i alla fall. Men vi kommer gå igenom lägenhet för lägenhet och se vad som behöver göras, säger Björn Berntsson.

LÄS MER: Bilbrand i Fjällbacka – polisen misstänker brott