Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pionjär. Tommy Dahlgren upptäckte sporten i Spanien och introducerade den i Sverige år 2005.

Bowlsprofil fick "Anders pris"

Tommy Dahlgren, Grebbestadsbon som introducerade bowls-sporten i Sverige, har fått Anders pris av Grebbestads samhällsförening.

Grebbestads samhällsförening delar varje år ut "Anders pris" till minne av eldsjälen Anders Åhlund, till en person, organisation eller företag som under året bidragit till att göra Grebbestad till ett trevligare samhälle.

I torsdags gavs priset till bowlsprofilen Tommy Dahlgren på Skärgårdshuset i Grebbestad.

– Han har satt Grebbestad på kartan genom att introducera bowls-sporten i Sverige. Det är en sport som är lätt att börja med och som alla kan vara med i, gammal som ung. Tack vare Tommys energi har sporten spridits i Sverige och Norge, och inte minst här i norra Bohuslän, säger Agneta Almeida, ordförande för samhällsföreningen.

– Det är roligt att sporten blir uppmärksammad. Jag har ju lagt ner några tusentals timmar på bowlsen, men det har jag ju gjort för att det är så kul, säger Tommy Dahlgren.

Det var när Tommy Dahlgren med familj bodde i Spanien i början av 2000-talet han kom i kontakt med bowls, som där spelades utomhus. Det han föll för var att alla i familjen kunde delta i sporten på lika villkor. När flyttlasset gick tillbaka till Sverige och Grebbestad saknade han sporten, som visade sig vara en anrik sport som är stor på de brittiska öarna.

– Jag funderade på om man inte kunde spela inomhus. När jag åkte till VM i Skottland 2004 upptäckte jag att det fanns en variant som hette short mat bowls.

Charlottenlunds parkförening välkomnade initiativet och därmed var sporten introducerad i Sverige sommaren 2005. Sedan har den spridits i landet, till bland annat Skåne och Öland, och även till Norge.

Förutom Grebbestad finns en till framgångsrik nordbihuslänsk klubb i Strömstad, Överby IF.

– På Irland har de 60 000 licensierade spelare, i Sverige är vi 50. Ändå blev vi världsmästare för fyra år sedan, säger Tommy Dahlgren.

Han berättar att svenskarna har bidragit till en mer avslappnad stil, med träningsoverall i stället för kostym.

Nästa år ska VM i short mat bowls arrangeras i Strömstad. Tommy Dahlgren berömmer den nya Nordby Supermarket-hallen, men passar på att ge lite kritik åt den egna kommunen.

– Vi borde ha en sporthall i Tanum som är mer tillgänglig. När vi spelade SM senast i Tanumshede fick vi bära en kvinna som satt i rullstol ner i hallen. Senare behövde hon gå på toaletten och då var vi tvungna att bära upp henne igen. Där finns det något för våra politiker att göra.

Tommy Dahlgren kommer säkert att ligga på i denna fråga. Hans motto är: "Vill man nåt väldigt mycket så får man ta tag i det själv, bjuda in andra och vara envis."