Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

”Blir dyrare ju längre norrut man kommer”

I Tanum är hamnarna något mer fyllda än i Strömstad i år. Gästhamnarna i Tanums kommun får genomgående bra ­betyg, förutom att några båt­ägare tycker att det är dyrt.

Det är Gästhamnsbolaget i Hamburgsund som arrenderar gästhamnarna i Hamburgsund, Fjällbacka och Grebbestad. Vecka 28–31 är högsäsong i prislistan.

I Hamburgsund finns platser både på samhällssidan och på Hamburgö.

På Hamburgö ligger familjen Pagold med sin segelbåt.

– Det är en bra hamn och välordnat. Servicehuset och toaletterna är rena. Vi har varit uppe med barnen i skogen och grillat men inte testat några badställen än. Barnen tycker det är lika roligt att bada från båten. Det verkar som om det blir dyrare ju längre norrut man kommer, men även Käringön var dyrt, säger Karl Pagold.

Betalar 440 kronor plus el

Han tycker avgiften är skälig. De betalar 440 kronor + el 60 kronor för sin båt på strax under elva meter. Sedan tillkommer 50 kronor för tvätt och ytterligare 50 för torktumlare om man vill använda det.

Christoffer och Catherine Ritzén har en segelbåt på närmare 14 meter. De betalar 500 kronor plus elpris.

– Det svider. Det är bra här i Hamburgsund och de levererar det som de tar betalt för. Här finns bra shopping och en fin fiskaffär. Men det är billigare runt Göteborg, säger Christoffer Ritzén.

Det upplevs som lite otidsenligt att tvättmaskiner skall matas med mynt, som nästan ingen använder i dag.

Kan köpa böcker på bryggan

I Fjällbacka går det att köpa böcker på bryggan i Sveriges minsta bok-shop. Det är Sjöräddningssällskapet som lockar med kultur och man betalar vad man tycker i en liten sparbössa.

På Badholmen, en bit att gå, finns en liten sandstrand och ett hopptorn. Det finns också en bastu som ingår i hamnavgiften.

– Det är bra med lekplatsen på torget, men det vore trevligt med mer vattenanknutna aktiviteter, säger familjen Henriksson från Lidköping.

De seglar med två barn i hamnens minsta segelbåt, en Maxi 68.

– Krabbmete är ju roligt men varför inte göra en bana för krabbrace, föreslår de.

Det går inte att tanka bensin i Fjällbacka, bara diesel. Det är en nackdel. Närmaste båtmack för bensin är Hamburgsund eller Grebbestad, om man inte vill kånka tunga bensin­dunkar från macken en bra bit från hamnen.

Hamnvakter tar betalt på Resö

Resö är en liten hamn med alert personal, säger många. Det är samhällsföreningen som driver hamnen och här finns det hamnvakter som går runt och tar betalt. Den personliga kontakten uppskattas av båtfolket, som annars är vana vid att betala i en anonym automat.

På Resö samsas man med fiske­båtarna i hamnen. När trålarna kommer in från Kosterfjorden går det att köpa färsk nykokt räka ­direkt från båten.

– Det är nästan lite exotiskt, sa en kvinna som väntade på sin påse.

Besättningen i Maxi 999:an Vitesse har varit på Resö tidigare.

– Städningen sköts jättebra och vi gillar att det finns en hamnkapten här. Det är lite obekvämt att behöva ankra tungt i hamnen med en fet kätting så vi hoppas det blir bojar snart. En ”varning för skvalp”-skylt vid hamnöppningen hade också ­varit bra.

Resö lockar med fina promenader på ön, affär, bageri, hopptorn och Bohusläns kanske längsta badstrand. Drivmedel får bäras i dunk från affären.

– Vi tar tio dagar i karantän bara vi får komma hit, säger en norsk motorbåtsbesättning, som smugit sig in i hamnen.

– Vi kommer från Hvaler och där är det alldeles för mycket båtar och människor nu.

Systembolaget drar folk till Grebbestad

Alla vet, men ingen säger det: Det är Systembolaget som drar i Grebbestad.

– Men badstranden så nära hamnen är skoj för barnen, säger en familj i en större motorbåt.

– Det är lite mer liv och rörelse på bryggan i Grebbestad än i de andra hamnarna och det säger vi inte nej till. Båtplatsen är dyr för två stolpar men restaurangerna håller hyfsade priser.

I år är det gott om plats i hamnarna.