Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Båten som sjönk var en Tarquin 595. Bild: Mikael Stenström
Båten som sjönk var en Tarquin 595. Bild: Mikael Stenström

Båt på 59 fot gick på grund – sjönk till botten

En kraftig grundstötning söder om Hamburgsund krävde insats från såväl Sjöräddningssällskapet i Fjällbacka och Smögen, som Kustbevakningen. Den stora båten, på 59 fot, sjönk till botten.

Olyckan skedde den 30 juni vid grundet Långefluen som är tydligt utmärkt. Vädret var bra och en felnavigering anges som orsak till grundstötningen. Båten, en Tarquin 595, gick i god fart rätt upp på grundet och blev sittande fast.

Sjöräddningsällskapet i Fjällbacka fick larmet och gick först ut med Rescue Berith som främst fick inrikta sig på att evakuera familjen ombord, två vuxna och ett barn. När alla var i säkerhet fördes de av Rescue Leif Johansson in till Bovallstrand. Därefter övergick insatsen till en ren miljöaktion för att tillsammans med Kustbevakningens 032 tömma båten på diesel och annat miljöfarligt.

Även sjöräddningsbåten från Smögen deltog i aktionen.

– Sammanlagt hade vi igång sex pumpar som länsade 2,5 kbm i minuten för att hålla båten flytande, säger Anders Eliasson från sjöräddningen i Fjällbacka.

Han berättar också att olycksbåten satt så hårt på grundet att berget var långt inne i skrovet.

Från sjöräddningen deltog sammanlagt nio man och tre båtar. Båtens försäkringsbolag och bärgare kontaktades, men någon bärgningshjälp fanns inte att tillgå inom rimligt avstånd.

– Båten stod kvar på grundet något dygn men sjönk därefter, säger vakthavande befäl Christer Carlsson, vid kustbevakningen i Göteborg.

– Det blåste under helgen vilket har gjort att båten brutits sönder och nu kan räknas som ett totalhaveri. Vi har rapporter på att en hel del vrakdelar har hittats på stränderna.