400 liter glass per dag oavsett väder – "jag vet inte var det här ska sluta"

För att mätta de glassugnas behov krävs flera hundra liter glass. Hamburgsunds anrika Pipersglace är ett populärt vattenhål för såväl turister som Bohusläningar.
– Det är fullt upp hela tiden, konstaterar Anette Blomqvist Hanson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Salt, kokos och karamell och strawberry cheescake är glassaffären Pipersglace i Hamburgsunds nyheter 2019. Varje år tar de alltid fram några nya sorter till besökarna - men i år en föll bort från årets sortiment.

– VI skulle haft flädersorbet också, men jag fick fläderbärs juice i stället för fläderblomssaft. Den där fläderbärs juice var något helt annat, det smakade parfym så det blev ingenting med det, skrattar Anette Blomqvist Hanson som inte vet vad hon ska göra med all juice.

Hon har drivit Pipersglace de senaste åtta somrarna. Förutom glass har hon bageri, där de senaste två åren numera bakar allt själva. Men det börjar bli trångt.

ANNONS

– Vi behöver få bageridelen större, vår ugn räcker inte till när vi bakar allt själv.

Linnea, Anette, Kajsa, Liv, Maja och Sara servar kunderna på söndagseftermiddagen.
Linnea, Anette, Kajsa, Liv, Maja och Sara servar kunderna på söndagseftermiddagen. Bild: Maja Nilsson

Det krävs 20 säsongsanställda och Anette själv för att rådda ihop de mängder med glass som både Hamburgsundsborna och turister vill åt.

– Det går åt 350 till 400 liter glass per dag, 1500 glassar - alltså strutar eller bägare. Det växer hela tiden, jag vet inte var det här ska sluta. Om det är dåligt väder spelar ingen roll, hela juli har varit superbra och i augusti kommer turisterna från utlandet så augusti börjar bli bättre också, säger Anette som sedan säsongsstart lyckats ta sin första sovmorgon i dag.

– Det är fullt upp hela tiden, men i dag hann jag med ett dopp innan jag kom hit.

Vilken glass är mest populär?

– Choklad, utan tvekan. Men även vanilj är populärt och sorbeten.

3-4 glassar i snitt per vecka

Vid glassdisken är det lika trångt framför som bakom. Värmen är tryckande. På trappan mot entrén köar glassugna tålmodigt, trots mörka moln som hotar om åska och regnoväder.

Arvid och Konrad Ivansson
Arvid och Konrad Ivansson Bild: Maja Nilsson

Några som redan hunnit komma över varsin glass är Konrad och Arvid Ivansson från Floda. Arvid med päron, choklad och jordgubbsglass i en strut. Konrad tog i stället sorbet.

– Det är citron, mango och lime. Jag brukar ta lite olika, inte samma varje gång, säger han.

ANNONS

Hur mycket glass det blir på en sommar är lite oklart - men mycket blir det i alla fall. 10 veckors sommarlov och i snitt 3-4 per vecka.

Om de tycker om glass skulle vara en helt överflödig fråga att ställa.

Bild: Maja Nilsson
ANNONS