Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nya turer. Tanum Shoppingcenter kommer att byggas om med nya krafter.

Tanum Shoppingcenter ska nu förändras

Nedturen kan vara över. Olav Thon tänker bygga om köpcentrat i Tanum, för att få fart på affärerna. Ägarbytet är ett faktum.

Bläcket har precis torkat sedan koncerndirektören Ole Christian Hallerud skrev under köpehandlingarna och Olav Thon Gruppen blev ägare till sitt elfte svenska köpcentrumet.

– Det är väl klart att vi tänker göra om en hel del i Tanumsfastigheten. Men vad det blir för åtgärder är det för tidigt att tala om nu. Vi ska sätta oss ner och diskutera vilka åtgärder som måste till.

De talas på byn om att halva köpcentrat ska bli utställningsyta eller konferensanläggning och att antalet butiker blir färre?

– Som jag sade vet vi inget om det ännu.

Enligt affärsuppgörelsen kommer Olav Thon Gruppen att äga 55 procent i det bolag som shoppingcentrat är skrivet på. Vad man har betalat för detta är ännu en affärshemlighet.

– Vi går inte ut och kommenterar detta, säger Hallerud.

Affären innebär heller inte att konkurshotet ännu är helt avvärjt.

– Att man löst finansieringssidan är en sak av saken. Men vi företräder Deutsche Bank AG som begärt bolaget bakom Shoppingcentrat (Oppen Fastighets AB) i konkurs. Den frågan är ännu inte helt löst, konstaterar advokaten Eric Jonsson vid Cederquist advokatfirma i Stockholm.

Men nu finns det väl pengar i uppgörelsen i alla fall, eftersom Thon-gruppen säger att affären är klar?

– Visst kan vi vara nära en lösning. Men vi företräder Deutsche Bank AG som lånat ut pengar till shoppingbygget i Tanum och det är inte riktigt färdigt, sade Cederquist på tisdag eftermiddag.

Men koncerndirektören Ole Christian Hallerud, menade samtidigt att affären är helt i hamn.

– Vi har alla nödvändiga underskrifter. Det gäller också från den tyska banken, sade han.

Historien om ett stort köpcentrum i Tanums kommun började egentligen med att en kinesisk finansman, Jinchun Lee, ville bygga en stor anläggning i kommunen.

Det skulle bli ett gigantiskt upplevelseland "Orient city" på 25 hektar i Tanum.

Det var i slutet av 1980-talet. Satsningen skulle bjuda på kinesisk kultur, men också på ett svenskt köpcenter. "En konkurrent till Ullared", sade Jingchun Lee i tidningen Dagens Industri.

Den aktuelle kinesen hade blivit miljardär på myggmedelsproduktion. Men så värst mycket blev det inte av drömmarna som välkomnades av lokalpolitikerna. Senare kom Tanum Shoppingcenter.