Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tycker du att det är jobbigt med visning kanske du ska nappa om du får ett okej förhandsbud, säger Claudia Wörmann på SBAB. Arkivbild.

Tänk så här på en svalare bostadsmarknad

Priser som planar ut, fler osålda bostäder och mindre hetsiga affärer – något kan vara på väg att hända på den svenska bostadsmarknaden. Så hur ska man tänka om man är på väg att byta bostad? Boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB reder ut.

Om du ska sälja:

- Man ska alltid ha rimliga förväntningar. Man jämför sig väldigt ofta med den bostad i samma hus eller på samma gata som sålts dyrast, och det är ett problem. Det kan ge falska förespeglingar, du vet ju inte vad den här grannen har gjort för att få det här priset. Och ibland är det bara tur, att två personer väldigt gärna velat ha en lägenhet.

Om ett långsamt tempo på affären oroar:

- Vem är det som har sagt att det naturliga är att en bostad ska säljas på en vecka, eller ett nyproducerat projekt ska sälja slut på en dag? Det tycker jag är mera onormalt än att man bereds tid att fundera igenom sitt livs största köp.

Om du får ett bud som är ganska okej, men man vet att andra på gatan fått högre:

- Då tycker jag att du ska sätta det i relation till om tiden är värt det. Det är ju ett ganska smidigt sätt att göra affär. Tycker du att det är besvärligt att människor kommer på visning, blir du stressad av processen? Vet du att ni inte har dränerat om huset, men det hade grannen, då kanske du kan tänka att budet är ganska rimligt ändå. Sedan vet man ju aldrig, det är ju inte säkert att du får mer vid en budgivning.

Om du ska köpa:

- Du ska alltid ha rimliga förväntningar där också. Är det så att en bostad sticker i väg, försök att inte blanda in känslor i det och den här "jag-ska-vinna-över-dem-djävulen" får du bara säga hejdå till.

Om det är smart att vänta lite med att köpa:

- Det vet man aldrig. Det är jättetråkigt att säga så, men det är så. Jag vill ha fram till årsskiftet på mig för att kunna säga om det verkligen hänt något på bostadsmarknaden. Oftast flyttar du ju för att det sker något i ditt liv, att du sitter där med tvillingar i en etta eller separerar så att du verkligen måste ta steget. Det där kan man oftast inte råda över och oftast ska du ju bo i din bostad väldigt länge. Så jag tycker att du kan köpa nu också, för man vet aldrig.