Sveriges näst största haj fångad i Kosterfjorden – fiskarna tackar sina fruar

Det hela började med att de båda sportfiskarna, Gustav Englund och Johan Thörnäs fått indikationer om att det kan finnas Håkäring i Kosterfjorden. Tidigt i gryningen den 23 juli skulle leda till deras livs största fiskeupplevelse.

ANNONS
|

De tillhör Strömstads sportfiskeförening och när de gemensamt åkte ner till Göteborg för att delta i en ekolodkurs började de prata om Sveriges näst största haj.

Att Håkäringen befinner sig så pass nära land är ytterst ovanligt men det kalla djuphavsvattnet som kommer in utifrån havet och drar in i Kosterfjorden leder till att dels koraller, men även vissa typer av fiskar, kan leva på ett grundare vatten.

"Vi försöker"

Fiskarkollegorna bestämde sig i början av året att försöka ta sig an det omöjliga, att fånga en Håkäring i fjorden.

– Först pratade vi lite löst om fisket men sen blev det allvar. Att det finns Håkäring i svenskt vatten har varit känt länge men det är nog ingen som försökt ta upp en, men vi tänkte vad fan, vi försöker, berättar Johan Thörnäs och skrattar.

ANNONS

I denna typ av fiske är det vanligt att man mäskar för att locka in hajen från långt håll. Detta var inte möjligt eftersom Kosterfjorden är kraftigt trafikerad av båttrafik och räktrålning, och vännerna skulle snabbt behöva flytta sin båt om ett större fartyg skulle passera.

De fick komma på en annan lösning. Eftersom Håkäringen är näst intill blind går fisken mycket på doft och om de skulle använda agn behövde det vara ett som luktar mycket. Gustav Englund kom på att säl borde fungera som ett utomordentligt bete. Sälköttet är salt, blodigt och luktar mycket.

– Frågan var bara, var ska vi få tag på en säl?, fortsätter Johan Thörnäs.

Problemet blev kortvarigt när Gustav i mars upptäckte en död säl i Grebbestad. Han ringde Johan och tillsammans åkte de och hämta det 40 kilo tunga sälkadavret och fick tag i en frys att förvara det i.

Jakten på Håkäringen

Nu började jakten på Håkäringen på riktigt. Det blev många besök ute på Kosterfjorden med specialbyggd utrustning med både hela makrillar tillsammans med sälkött på kroken.

– Saken är den att när du åker ut och fiskar efter Håkäringen är det ingen annan fisk som kommer nappa på det betet, inte det vi valde iallafall.

ANNONS

– Det kan vara 14 timmars fiske utan att fånga en enda fisk, då är det viktigt att ha någon man trivs med i båten och något att prata om, berättar Gustav Englund, och de båda vännerna brister ut i skratt.

Sent på kvällen i förra veckan när båttrafiken avtagit tog de sin lilla fiskebåt ut för ett försök att fånga jättefisken. Makrill och Sälkött åkte ännu en gång på kroken och där satt de hela natten.

När gryningen kom, solen gick upp och dimman lätta, då kände Gustav något på kroken. Han vevar in löslinan och möts av en massiv tyngd. Det blev ett tio minuter långt styrkeprov på att hala in fisken med enbart kraft från kroppen.

– Det är helt otroligt att det tog så kort stund. Men eftersom fisken rullar är det stor chans att du tappar den om du inte ständigt vevar och har spänd lina, berättar de båda proffsen.

Allt gick bättre än förväntan men de hade planerat fisket under en betydande tid och de visste att de hade exakt rätt utrustning för att göra fisket så smidigt som möjligt, och det killarna bedyrar allra mest, att urtidsdjuret inte skulle få några större skador.

ANNONS

Vill tacka sina fruar för tålamodet

Hajen mättes upp till 285 cm i längd och 140 cm i omkrets med en tyngd på hela 193 kilo.

– Vi hade med oss kraftiga pannlampor och andra verktyg om det skulle vara så att det nappade på natten. Att vi fick napp precis i gryningen var perfekt och dokumentationen i soluppgången var magisk, berättar Johan Thörnäs.

23 juni är ett datum de båda aldrig kommer glömma berättar de. Vännerna har fiskat hela sina liv och att Håkäringen hamna på kroken är det häftigaste de upplevt i fiskets väg.

De båda vill också tacka sina fruar som har tålamodet att låta fiskarkollegorna vara ute hela nätterna för att utmana deras fiskedrömmar.

ANNONS