Sveriges elexport slog rekord 2022 – mitt under elkrisen

Elkrisen kom och kunderna fick höga räkningar. Samtidigt producerade Sverige mer el än någonsin – och var hela Europas största exportör 2022.

ANNONS
|

Nya siffror från Svenska kraftnät visar att Sverige slog flera rekord förra året. De handlar inte om priserna som kunderna fick betala, utan om hur mycket el som Sverige producerade och exporterade.

Förra året var nettoexporten 33,2 terawattimmar, enligt Aftonbladet, vilket är nytt svenskt rekord. Siffran kan jämföras med den redan höga nettoexporten på 25 terawattimmar 2021.

– Det är en väldigt kraftig ökning, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, till SVT.

Ökad export på grund av vindkraften

Faktum är att Sverige var den största exportören i Europa i fjol. Länder som Danmark, Finland, Litauen, Polen och Tyskland köpte då svensk el för över 30 miljarder kronor.

ANNONS

Orsaken till den höga exporten är utbyggningen av vindkraft, vilket fått elöverskottet att öka kraftigt de senaste åren trots nedlagda kärnkraftsreaktorer, rapporterar SVT.

Svenskar uppmanas att spara el

Men för konsumenterna har det den senaste tiden alltså ändå handlat om rekordhöga elpriser och det har larmats om elbrist.

– Jag förstår att det kan rimma illa att uppmana folk att spara el och exportera på samma gång, säger Anna Andersson, utredare på Energimyndigheten, till Aftonbladet.

– Men vi har gemensamma regelverk, och den här handeln får inte begränsas annat än av driftsäkerhetsskäl. Problemet är heller inte nödvändigtvis och hela tiden att det är ont om el utan att elen som finns är dyr och att det finns risk att det inte går att importera under timmar Sverige behöver det.

ANNONS