Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Förre inrikesministern Anders Ygeman (S) valdes på tisdagen till Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen av partiets riksdagsgrupp.

Ygeman valdes till nytt toppuppdrag

Under hot om misstroendeförklaring i riksdagen tvingades Anders Ygeman (S) att lämna posten som inrikesminister. I dag återuppstod han i politikens toppskikt – nu som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

- Det känns naturligtvis bra att få förtroende från riksdagens största partigrupp och nu ha möjligheten att prata med de andra politiska partierna om hur vi ska bygga Sverige starkare, säger Ygeman till TT efter att ha valts.

Partiets riksdagsgrupp valde på eftermiddagen en ny gruppledare och lite senare kom den nyvalde gruppledaren ut för att möta medierna.

S-ledamöterna applåderade när Ygeman valdes. Gruppledaren lämnade salen med en stor bukett rosor i famnen.

Blickar framåt

Ygeman har varit och vandrat i fjällen och säger sig ha varit helt bortkopplad utan mobiltäckning. Därför har han inte heller kunnat följa de turer som varit kring IT-skandalen i Transportstyrelsen.

- Det var ett sätt att bearbeta det som hänt och blicka framåt mot det nya uppdraget jag har fått i dag. Jag hann tänka en del tankar.

Den nyvalde S-gruppledaren vill inte svara på om han nu i efterhand tycker att han eller regeringen kunde ha gjort något annorlunda kring det som hände i Transportstyrelsen.

- Efterklokhet är den enda exakta vetenskapen. Nu ska det här granskas och då får vi chans att se vad som hänt och om någon har gjort fel, säger Anders Ygeman.

Hänvisar till granskning

Flera i regeringen har på liknande sätt hänvisat till bland annat granskningen i riksdagens konstitutionsutskott, som skäl till att inte svara på frågor om IT-skandalen. Anders Ygeman anser att det är rimligt.

- Det är också rimligt att alla papper läggs på bordet och får en riktig genomlysning. Tar man en liten bit i taget riskerar det att bli helt fel bild av den hantering som har varit, säger han.

TT: Det finns en uppenbar risk att du kommer att få hantera flera misstroendeförklaringar i höst.

- Det vore väldigt olyckligt om den borgerliga oppositionen urholkar möjligheterna att bilda minoritetsregeringar i Sverige, svarar Ygeman.