Sveriges ambassadör på Island Håkan Juholt varnar i en tidningsintervju i helgen för att Sverige är på väg att bli en diktatur. Arkivbild.
Sveriges ambassadör på Island Håkan Juholt varnar i en tidningsintervju i helgen för att Sverige är på väg att bli en diktatur. Arkivbild.

Wallström om Juholts uttalande: "Han lär sig"

I en intervju varnar Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, för att Sverige går mot en diktatur.

ANNONS
|

I intervjun i Svenska Dagbladet i helgen säger Juholt bland annat att "Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt".

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är förvånad över hur Socialdemokraternas förre partiledare pratar om Sverige.

- Det är ju anmärkningsvärt. Det är ambassadörers, precis som regeringens, uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen, säger Alice Bah Kuhnke.

ANNONS

TT: Tycker du att han gör det här?

- Det har jag ingen kommentar till, det får du fråga utrikesministern om hur han jobbar, säger Alice Bah Kuhnke.

Wallström: Han lär sig

Margot Wallström säger om Juholts uttalande att hon inte publikt tänker "argumentera med en av mina ambassadörer".

- Han får nog förklara själv vad han tänker, säger hon i samband med dagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg.

- Han lär sig nog också inom kort, skulle jag tro, vad det innebär att vara en ambassadör, tillägger hon.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström reagerar också på Juholts uttalande.

"Som ambassadör och därmed Sveriges främsta företrädare på Island uppvisar Håkan Juholt en märklig inställning till det land han ska representera", skriver hon i en kommentar och vill att utrikesminister Margot Wallström kommenterar Juholts lämplighet i att företräda Sverige.

ANNONS

Demokratin avvecklas

I intervjun i Svenska Dagbladet säger Håkan Juholt till reportern:

"Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin".

Juholt utvecklar senare sitt resonemang:

"Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt."

TT

ANNONS