Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Margot Wallström hylla #metoo-kampanjen. Arkivbild.

Wallström själv utsatt för sextrakasserier

Utrikesminister Margot Wallström (S) efterlyser politiska åtgärder efter initiativet med #metoo-kampanjen. Själv har hon utsatts i form av tafsande från en bordsgranne under en EU-middag.

Kampanjen där kända och okända svenskor delger sina erfarenheter av sexuella trakasserier har fått enorm spridning de senaste dagarna.

Även Margot Wallström har uppmärksammat skildringarna. Hon själv har också en egen personlig erfarenhet av en sådan händelse.

I Jan Schermans bok "Räkna med känslorna", berättar Wallström om trakasserier i samband med att hon jobbade inom EU och närvarade vid en middag med flera EU-ledare.

"Plötsligt kände jag en hand på mitt lår. Bordsgrannen började tafsa på mig. Det var helt overkligt", säger hon i boken.

Lämnade middagen

Wallström ska ha lämnat middagen för att senare ta upp det med den dåvarande ordföranden för EU-kommissionen, José Barroso.

"Barroso tyckte det var fullständigt oacceptabelt. Vet inte om han sa till den person som jag haft till bordet. Jag blev chockad över det som hände", säger Wallström i boken.

När TT frågar henne kring egna erfarenheter av sexuella trakasserier, svarar hon:

- Jag vill inte tala om det i ett för personligt perspektiv men jag kan bekräfta att det förekommer på högsta politiska nivå och det har även jag fått erfara.

Hyllar kampanjen

Wallström hyllar samtidigt nu kampanjen där kända och okända svenskor delger sina erfarenheter av sexuella trakasserier har fått enorm spridning de senaste dagarna men vill också se att detta inte bara stannar vid ett upprop i sociala nätverk.

- Det är modiga kvinnor och flickor runt om i världen men jag tänker också som politiker: Vad gör vi? Det räcker inte med den här typen av upprop utan det måste leda till åtgärder.

- Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut. Hur påverkar vi opinionen och vad vi kan göra genom alla våra kanaler för att komma till rätta med detta?

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade senare under dagen Wallströms uppgifter.

- Det är fruktansvärt och obegripligt, säger han om att detta ska ha skett i EU-sammanhang.

- Jag har inte sett sexuella trakasserier. Däremot inom fackligt och politiskt olika härskartekniker där kvinnor tryckts ned och det är naturligtvis lika oacceptabelt.

Uppmaningen att i sociala medier under samlingsnamnet #metoo dela med sig av sina erfarenheter kom från skådespelerskan Alyssa Milano i spåren av att filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för att under lång tid trakasserat kvinnor sexuellt.

Wallström poängterar att med hennes bakgrund inom FN är detta också ett ämne som är välbekant.

- Jag har i form av FN-uppdraget sett hur det här kan ta det mest våldsamma och vidrigaste uttrycken. Det har varit sexuellt våld i krigs- och konfliktzoner och jag har sett hur långt det kan gå.