Utrikesminister Margot Wallström tillsammans med FN-ambassadören Nikki Haley under ett möte i New York på måndagen.
Utrikesminister Margot Wallström tillsammans med FN-ambassadören Nikki Haley under ett möte i New York på måndagen.

Wallström mötte Haley i New York

Utrikesminister Margot Wallström (S) anser att FN-ambassadören Nikki Haley är en viktig företrädare för USA. Och vill ha en fortsatt god kontakt med henne framöver.

ANNONS
|

- Haley är en stark och konstruktiv röst i USA och hon känner väldigt starkt för det hon gör. Det var roligt att träffa henne, säger Wallström till TT efter måndagens möte.

De båda diskuterade bland annat läget i Afghanistan och Sydsudan och flera andra frågor som är aktuella på säkerhetsrådets dagordning.

Men samtalet handlade främst om barn i väpnad konflikt, en fråga där båda länderna är engagerade och ett ämne som ska debatteras i FN:s säkerhetsråd på tisdagen.

ANNONS

En fråga där Wallström kände att hon och Haley kunde enas.

- Vi var överens om vi skulle hitta ett sätt att samarbeta i frågan om barn i väpnade konflikter. Det här var något jag upplevde att hon kände väldigt starkt för, säger Wallström.

Haley tillträdde posten som ny FN-ambassadör för USA i januari och senaste tiden har det spekulerats i amerikanska medier om att hon siktar på utrikesministerposten – eller kanske längre än så.

Wallström anser att Haley är en viktig företrädare för USA och vill gärna ha en god kontakt med henne framöver.

- Det här var ett bra möte på det sättet att vi kunde lära känna varandra lite och prata om vad som är närmast hennes hjärta och också lite om vad våra prioriteringar är. Utan att gå in i detalj.

Mötet skedde på amerikanska FN-representationen i New York.

ANNONS

Efteråt skulle Wallström träffa FN:s generalsekreterare António Guterres och även det samtalet väntas fokusera på barn i väpnad konflikt.

TT
Fakta: Nikki Haley

Delstaten South Carolinas första kvinnliga och första indisk-amerikanska guvernör (hennes föräldrar invandrade från Punjab i Indien). Haley var en uttalad kritiker av Donald Trump under primärvalen och stödde då Marco Rubio.

Som USA:s yngsta guvernör höll 45-åringen Republikanernas svarstal till president Obamas State of the Union-tal i januari. Då sade hon bland annat att man måste motstå frestelsen att ta till ilska i oroliga tider, samt att ingen som är villig att ”arbeta hårt, lyda våra lagar och älska våra traditioner” ska känna sig ovälkommen i USA. Trump svarade med att kalla henne ”svag” i invandringsfrågan. I oktober svängde Haley och gav Trump sitt stöd.

Revisorn Haley arbetade med återvinning innan hon gick in i familjens klädföretag. Satt i delstatskongressen från 2005 och tillträdde som guvernör 2011. Haley är för sänkta skatter och mot abort, men har motsatt sig ett kontroversiellt lagförslag som skulle ha tvingat transsexuella att använda den toalett som överensstämmer med vederbörandes biologiska kön vid födseln.

Hon ledde också ett tvärpolitiskt initiativ för att sydstatsflaggan, som vissa uppfattar som en symbol för rasism, togs ner från delstatsparlamentet i South Carolina.

I januari 2017 tillträdde Haley posten som USA:s FN-ambassadör.

ANNONS