Utrikesminister Margot Wallström reser i helgen till flyktinglägret i Bangladesh på gränsen till Burma. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström reser i helgen till flyktinglägret i Bangladesh på gränsen till Burma. Arkivbild.

Wallström: Barbari mot rohingyafolket

Det som pågår mot rohingya-folket i Burma är rent barbari och måste stoppas omedelbart, anser utrikesminister Margot Wallström (S). I helgen reser hon med bland andra Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel till flyktinglägret i Bangladesh på gränsen till Burma.

ANNONS
|

- Det här är just nu världens snabbast växande humanitära katastrof, säger Wallström till TT.

De senaste fyra veckorna beräknas över 400000 tusen rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh. Sedan slutet av augusti handlar det om över 600000 människor.

Rapporter talar om ofattbara grymheter från den burmesiska militären, och enligt den senaste FN-rapporten är militärens mål att permanent få bort den muslimska folkgruppen från delstaten Rakhine.

FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad Al Hussein beskriver det som "taget ur en lärobok för etnisk rensning".

ANNONS

Etnisk rensning

- Jag gör ingen annan bedömning. Det verkar ju så. Det är viktigt att åka och se med egna ögon. Undersökningskommissioner måste få komma in och dokumentera vad det är som har hänt. Sen måste vi sätta press på Myanmar (Burma) för att de ska göra rätt saker och tillåta dem att återvända säkert. Och det kommer också att bli en fråga om ansvarsutkrävande inom kort, säger Wallström.

Vid besöket i flyktinglägret deltar förutom Tysklands utrikesminister även EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Efter besöket medverkar Wallström tillsammans med EU:s övriga utrikesministrar i toppmötet mellan EU och Asien (ASEM) som äger rum i Burma. Wallström hoppas då även att få träffa nobelpristagaren Aung San Suu Kyi. Den internationella kritiken mot Suu Kyi har varit hård för bristande engagemang.

Utöva tryck

- Det har varit en svår fråga för henne att vara tydlig nog för att tillfredsställa omvärldens syn på engagemang för gruppen, att det syns att det finns ett mänskligt engagemang och förmåga att leva sig in i deras lidande. Så det finns en jättestor besvikelse, säger Wallström.

ANNONS

Frågan är vad omvärlden och EU kan göra.

- Jag tror faktiskt att EU kan utöva tryck på regimen och det är väldigt viktigt i det här skedet. Man måste först och främst se till att stoppa våldet och att alla de här grymheterna upphör omedelbart och att man tillåter rohingyerna att återvända säkert.

Eventuella sanktioner mot regimen i Burma är nästa steg, enligt Wallström. Nu handlar det först och främst om att få fram humanitär hjälp, få slut på våldet och att dokumentera det som har hänt.

TT
Fakta: Folkgruppen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Folkgruppen tros uppgå till 1,5–2 miljoner människor.

Sedan slutet av augusti har över 600000 människor – den stora majoriteten rohingyer – flytt Burma över gränsen till Bangladesh sedan militären i Burma inlett vad FN kallar "ett skolboksexempel på etnisk rensning".

ANNONS