Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
TV 4:s partiledarduell med statsminister Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Isabella Lövin (MP).

Vuxna män, tiggeriförbud och flygskatt i duell

Enighet om samtyckeslag, oenighet om ett nationellt tiggeriförbud och oavgjort om flygskatt. Det är en grov sammanfattning efter den första rundan av TV4:s partiledardueller, med regeringspartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det var tredje gången under sin första månad som partiledare som Ulf Kristersson (M) fick chansen att möta statsminister Stefan Löfven (S) – den här gången om jobb och sextrakasserier. Och Ebba Busch Thor (KD) mätte sig mot klimatministern, vice statsministern och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, om vård och flygskatt innan alla fyra pratade tiggeriförbud.

Endast Moderatledaren stödjer ett nationellt tiggeriförbud. Kristersson menar dock att det inte har varit en lätt slutsats att landa i. Tiggeriet för med sig både kriminallitet, i form av människohandel, och sanitära problem, enligt M-ledaren.

- Tiggeri är inte en långsiktig lösning, säger han till TT.

Inget brott tigga

Statsministern anser inte att ett förbud är en framkomlig väg och får uppbackning av Isabella Lövin.

- Ett brott är att stjäla från någon, misshandla någon eller skada någon men att be om pengar kan inte vara omfattat av ett förbud, säger Lövin till TT.

Däremot, påtalar hon, ska människohandel självfallet betraktas som ett brott och det ska gå att avhysa olagliga bosättningar.

I debatten svarade alla ja på frågan om de någon gång har gett pengar till tiggare. Ebba Busch Thor har dock slutat sedan hon börjat läsa om att det förekommer människohandel. Nu ger hon till hjälporganisationer i stället.

Vuxna män

I debatten mellan Löfven och Kristersson om sextrakasserier lyfte M-ledaren hårdare lagstiftning, hårdare tag mot sexbrottslingar och fler uppklarningar av polisen. Men män måste säga ifrån till andra män, bröder och söner. Det är inte bara mammor som ska prata med sina döttrar om vad de ska akta sig för och inte acceptera.

- Minst lika viktigt är att vi som vuxna män tar ansvar och pratar med mindre vuxna män om vad man gör och inte gör, sade M-ledaren som till skillnad från Löfven inte vill kalla sig feminist.

Stefan Löfven säger till TT att han aldrig befunnit sig i en situation där en kvinna blivit kränkt eller utsatt och att han borde ha sagt ifrån men avstått.

- Nej, jag har försökt och tänka efter där jag varit i något sammanhang där jag upplevt det, men nej.

- Vi tycker att vi kommit långt med jämställdheten i Sverige men det här (metoo-kampanjen) är bara ett bevis för att vi är långt ifrån det jämställda samhället, säger Löfven.

Ett sätt att markera på vägen fram är den lag om samtycke för sexuellt umgänge som regeringen arbetar med, enligt statsministern. Lagen stöds av både M och KD och ser ut att gå igenom i riksdagen. Ett skarpt förslag väntas presenteras till jul.

Hett om flygskatt

Regeringens föreslagna flygskatt fick upp tempot i debatten mellan Isabella Lövin och Ebba Busch Thor. Den senare menar att skatten kommer att slå hårt mot småföretagare och barnfamiljer när jobb försvinner från orter där företag är beroende av flyget. Men den tidigare tycker det är orimligt att flyget i dag inte betalar någon klimatskatt, det är inte rättvist mot andra transportslag.

Och vi måste resa mindre med flyg, enligt Lövin, om vi inte ska fortsätta att förbruka fler jordklot än det vi bor på.

- Vi bränner ut vår planet, säger Isabella Lövin till TT.