Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Foto: Polisen båtsamverkan väst

Vrakdelar funna från unika träjullen – försvann förra helgen

Den unika träjullen på nio meter stals förra helgen från Grebbestad. Polisen har sökt över hela Norden efter den unika båten. Under torsdagen hittades delar från rariteten norr om Grebbestad.

Det var någon gång mellan lördagen och söndagen under helgen som gick som den unika träbåten på nio meter stals från en brygga i Grönemad i Grebbestad, där den tidigare legat förtöjd vid Everts Sjöbod.

Omgående inleddes en intensiv jakt på båten, som byggdes på Orust någon gång mellan 1950- och 60-talet. Polisen bad allmänheten om hjälp av hitta båten och man efterlyste den i hela Norden.

Under torsdagen hittades alltså delar från träbåten norr om Grebbestad. Några delar har även flutit i land i Saltvik, också norr om Grebbestad.

Det här berättar polisen på sin Facebooksida "Polisen båtsamverkan väst".

Där förklarar man också att Kustbevakningen via flyg ska flyga över området för att se om man hittar eventuellt oljeutsläpp efter båten. Även polisen kommer åka till platsen för att leta efter ytterligare fynd.

– Efterlysningen har spridits enormt i Sverige, Norge och Danmark. Trots det har ingen sett något trots det, säger Thomas Andersson, från polisens båtsamverkan.

LÄS MER: Litet hopp om att hitta försvunnen träbåt: "Som en nål i en höstack"

Per Karlsson, den försvunna båtens ägare, har varit på plats runt Saltvik under fredagsförmiddagen för att leta efter båten – eller spår från den samma.

– Vi är ett gäng här nu och vi kört med drönare över området och gått runt på stränderna. Polisen har varit här och Kustbevakningen ska åka över området med sitt plan senare i dag, säger Per Karlsson, vid 12-tiden på fredagen.

Fynden som gjorts ska bland annat röra sig om båtens frälsarkrans.

– Vi har hittat flera fynd på samma ställen. Det är delar till durkar, en annan är en del till ett motorhus till båten, säger Per Karlsson.

Per Karlsson har personligen letat efter båten i Norge, sedan den försvann förra helgen, men sökandet gav inget resultat.

– Vi var i Norge och åkte till olika marinor, uppställningsplatser och hamnar. Det är hopplöst, det är svårt. Det känns som om att man får ha jättetur. Vi gjorde ett test i alla fall, säger han.

Sedan båten försvann har inte ett enda tips kommit in om någon som sett till den eller som vet var den kan befinna sig.

– Det är det som är så konstigt. Det har varit folk på de här ställena och de har hittat grejer och tittat med kikare från sjön där man hittade fynden. Vi har 15 flytvästar och många andra saker som också borde ha kommit fram nu tänker jag, säger Per Karlsson.

– Det är jättekonstigt, fortsätter han.