Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Virtanen får lämna Aftonbladets ledarsida efter anklagelser om sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt. Arkivbild.

Virtanen till hårt angrepp mot Aftonbladet

Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen, som anklagats för sexuella trakasserier och våldtäkt, petas från tidningens ledarredaktion. "Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör degenererat till någon som vänder kappan efter den populistiska vinden", skriver Virtanen i ett mejl till TT.

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson meddelar att journalisten Fredrik Virtanen inte längre kan medverka på tidningens ledarsida efter anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier.

I ett mejl till TT kommenterar Virtanen beslutet:

"Det kommer som en stor överraskning för mig att Karin Pettersson godkänner det publicistiska haveriet, 'oavsett vad utredningen kommer fram till' om vad som skulle ha hänt för 10–15 år sedan. Det har känts som att Karin Pettersson haft en ryggrad som inte viker. Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör degenererat till någon som vänder kappan efter den populistiska vinden".

"Tuff situation"

- För mig växte det här beslutet fram i takt med att jag tog del av de granskningar som har publicerats i veckan. I slutändan var det inte ett svårt beslut att fatta. Men det är klart att det är en tuff situation för en arbetsplats där vi är kollegor och goda vänner, säger Karin Pettersson i ett klipp på Aftonbladet TV.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén stöder Pettersson i beslutet. I ett sms till TT skriver hon:

"Som politisk chefredaktör ansvarar Karin Pettersson för ledarredaktionen och det är hon som avgör vilka röster som förekommer där. Det är, som hon själv skriver, vår opinionsjournalistik som är Aftonbladets politiska röst i samhällsdebatten. Jag har full förståelse att hon landar i det beslutet.”

Vad gäller Virtanens framtid på tidningens övriga redaktioner vill Sofia Olsson Olsén inte förekomma den utredning som pågår.

Flera anmälningar

Flera kvinnor har under kampanjen metoo skrivit i sociala medier att de utsatts för sexuella övergrepp av Virtanen. Flera av övergreppen ska ha polisanmälts, men lagts ner.

Fredrik Virtanen nekar till anklagelserna om våldtäkt.

- Det hände saker när jag missbrukade och missbruk gör människor helt annorlunda. Jag uppförde mig som en tölp men har inte drogat eller våldtagit någon, har han tidigare sagt till Aftonbladet.