Taxichaufförer får fortsätta att köra färdtjänst, trots att de begått sexualbrott mot resenärer. Arkivbild.
Taxichaufförer får fortsätta att köra färdtjänst, trots att de begått sexualbrott mot resenärer. Arkivbild.

Vill stoppa fler sexdömda taxiförare

Taxichaufförer som begått sexualbrott mot resenärer kan ha kvar sin legitimation trots att de dömts. Nu vill Transportstyrelsen skärpa reglerna, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I dag ska Polismyndigheten rapportera brott som kan påverka taxilegitimationen till Transportstyrelsen, men flera sexualbrott, som sexuellt ofredande, rapporteras aldrig in, inte ens om de begåtts mot en resenär.

- Det finns brott som vi i dag anser påverkar lämpligheten som chaufför som vi systematiskt inte får in från Polismyndigheten, säger Emma Norlander, sektionschef för tillsynen för yrkestrafik på Transportstyrelsen, till Kaliber.

Enligt Kalibers granskning av färdtjänsten i Skåne och Göteborg kan taxichaufförer som dömts för sexualbrott mot resenärer köra färdtjänst. En chaufför i Skåne kunde fortsätta köra trots att han dömts genom att bara byta arbetsgivare.

ANNONS

Den nye arbetsgivaren, som var ett företag där chauffören också tidigare varit anställd, gjorde ingen kontroll i belastningsregistret. Och föraren hade sin taxilegitimation, utfärdad av Transportstyrelsen, kvar.

Nu har Transportstyrelsen skickat en lista till näringsdepartementet med förslag på brott som måste rapporteras till myndigheten. Förutom sexuellt ofredande vill Transportstyrelsen även lägga till köp av sexuell tjänst, köp av sexuell handling av barn, kontakt med barn i sexuellt syfte och koppleri.

- Det här är brott som vi ser väldigt allvarligt på och absolut vill få in, säger Emma Norlander till P1-programmet.

TT
ANNONS