Västra Götalandsregionen begränsar antalet prover som tas för att påvisa covid-19 under vecka 46.
Västra Götalandsregionen begränsar antalet prover som tas för att påvisa covid-19 under vecka 46. Bild: Stefan Berg

VGR bromsar covid-testning – utländska labb ska lösa krisen

Västra Götalandsregionen bromsar testningen för covid-19 sedan testkapaciteten slagit i taket.
– Det är olyckligt men snabba svarstider är ett måste. Vi hoppas att det blir en tillfällig åtgärd under den här veckan, säger samordnaren. Regionen ska anlita nu utländska labb för att klara anstormningen.

ANNONS
|

I fredags kunde GP berätta att testkapaciteten för covid-19 nått taket i Västra Götaland. Nu har regionen beslutat bromsa PCR-testerna, alltså det prov som visar om du har en pågående infektion, med 25 procent denna vecka. Vårdcentralerna har fått instruktioner om att minska sin provtagning.

Det är en följd av det höga trycket på laboratorierna. I förra veckan gjordes drygt 25 000 tester.

– Nu är ligger det på cirka 30 000 per vecka och är på väg uppåt. Det är då vi ser att vi inte mäktar med, säger Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning av covid-19.

ANNONS

– När svarstiderna ökar till mer än en till två dagar blir både den provtagne och vi missnöjda. Man får ingen respekt för provsvaren om de kommer fyra till fem dagar senare, fortsätter han.

Beslutet har inte ekonomiska orsaker, enligt Kilhamn.

– Det är inte fråga om att spara vare sig på provtagning eller laboratoriekapacitet. Det är god förhoppning att inom sju till tio dagar kan vi koppla på andra analysmöjligheter.

Och dessa möjligheter finns på labb i Danmark och Tyskland. Enligt Kilhamn blir Västra Götaland förmodligen första svenska region att skicka covid-tester utomlands.

Sju till tio dagar – det kan alltså dröja till slutet av nästa vecka?

– Ja, det kan det göra, men det är tills vi har den fulla kapaciteten, som är ytterligare cirka 20 000 tester per vecka. Ökningen sker successivt, det är it-lösningar och logistik som behöver komma på plats.

Hur kan den här anstormningen komma som en överraskning?

– Hade vi haft en kristallkula för två veckor sedan hade det inte varit en överraskning. Men det är flera regioner som har blivit överraskade, svarar Jan Kilhamn.

Han nämner Östergötland och Stockholm som exempel på landsting som också har svårt att klara av testningen.

ANNONS

Det har talats väldigt mycket om en andra våg under hösten. Behövde man en kristallkula för att förutse en anstormning i november?

– Nej, kanske inte. Men vi har försökt hålla en så god tillgänglig provtagning som möjligt. Det här väcker frågan om antigentestning (snabbtest med mindre säkra resultat, red:s anm) som alternativ, säger Jan Kilhamn.

LÄS MER:Staten lägger miljarder på coronatester – kan fortsätta i flera år

Svårt att boka tid för test

Förra veckan analyserades rekordmånga tester i regionen – drygt 26 000 – vilket också innebar att rekordmånga fall av covid-19 upptäcktes: 2 984 stycken.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström sade i slutet av förra veckan att regionen skulle klara av att ligga kvar på den dåvarande kapaciteten.

LÄS MER:Testkapaciteten har nått taket i Västra Götaland

Stanna hemma vid symptom

Uppmaningen i dag till personer med minsta symptom, som inte får tid för ett test, är att stanna hemma.

Har symptomen inte försvunnit inom ett dygn ska man stanna hemma i minst sju dygn. Man ska då ha varit feberfri samt i övrigt gott allmäntillstånd de sista 48 timmarna, innan man kan återvända till arbete eller skola.

– Man måste ta det ansvaret. Eftersom smittan är så spridd är risken ändå så stor att det kan vara en covid-19-infektion, sade Ann Söderström i förra veckan.

Personer med kortvariga symptom, som försvinner inom ett dygn, kan återgå till arbete eller skola efter två helt symptomfria dygn, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

ANNONS

LÄS MER:Söderström om minskade tester: ”Olyckligt”

LÄS MER:Snabbare och billigare coronatester kan ersätta PCR-tester

LÄS MER:Larmet: Hittar kryphål i Folkhälsomyndighetens rekommendationer

ANNONS