Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skogsbrand bröt ut efter en trafikolycka vid Bratteröd den 5 augusti Läsarfilm

Vattenbombning fortsätter vid Bratteröd

Vattenbombning med hjälp av helikoptrar återupptogs på måndagsmorgonen, och under förmiddagen kommer ytterligare helikoptrar att ansluta.
– Vi har gott om markpersonal på plats, säger Thomas Paulsson på räddningstjänsten.

Under måndagsmorgonen byttes den personal som kämpat mot branden under natten ut, mot en ny utvilad styrka. Det handlar för räddningstjänsten MittBohusläns del om en styrka på 20 man.

Men de är inte ensamma utan har haft förstärkning från Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, med tre släckbilar och 15 man. Dessutom har 25 man från hemvärnet varit på plats sedan sena söndagskvällen.

– Det är brandutbildad hemvärnspersonal, de jobbar aktivt med släckning. Räddningspersonal sköter utrustning, som pumpar, medan hemvärnet står i fronten med slang, berättar Thomas Paulsson, kommunikatör på räddningstjänsten MittBohuslän.

Förutom dessa styrkor har det under måndagsmorgonen anlänt ny förstärkning från Tanum, Stenungsund och Orust. Det handlar sammanlagt om ytterligare tre släckbilar och 15 man.

– De var inte inblandade i går men kommer i dag, säger Thomas Paulsson.

– Vi har gott om markpersonal på plats.

Farlig terräng

De två helikoptrar som under söndagskvällen vattenbombade området återupptog sitt släckningsarbete vid halv sextiden på måndagsmorgonen, när det var tillräckligt ljust. Under förmiddagen kommer ytterligare två helikoptrar att ansluta.

Helikoptrarna, som dirigeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), var först på plats i Uddevalla under söndagen men blev senare omdirigerade till Björkö utanför Göteborg. Men där behövs de inte längre och återvänder nu till branden i Bratteröd.

Det är alltså helikoptrarna som står för släckningen av själva branden, markpersonalen är inte inblandade i det på grund av att de är för farligt.

– Det är så att det är väldigt brant terräng, det är sänkor och bergspartier. Det är svårt att gå där allmänt, även om det inte brinner. Sen har vi fått rapporter att där det började brinna inledningsvis har träd brunnit av, det är ytterligare en säkerhetsrisk. Det är risk att vi ramlar ner eller nåt ramlar ner på oss, säger Thomas Paulsson.

– Markpersonalen håller begränsningslinjer, naturliga linjer i terrängen, vägar och åkrar och sånt, så att det inte ska spridas. Under natten har man begjutit hela den här marken. Tankbilarna åker skytteltrafik, förklarar han.

Använder gödselspridare

Bland annat används gödselspridare för att kunna sprida ut vatten över stora ytor. Det brandhärjade området uppskattas till att omfatta cirka 50 hektar. Det totala området som berörs av insatsen bedöms vara mellan 80 och 100 hektar stort.

Räddningstjänsten meddelade vid 10-tiden på måndagen att man har branden under kontroll

– Om inget oväntat inträffar så kommer branden inte att spridas ytterligare, säger Thomas Paulsson.

De är flera orsaker som ligger bakom framgången: Vattenbombningen från luften, de stora personalresurserna och ett gynnsamt väderläge med kallare luft och i stort sett vindstilla. Den stora personalstyrkan kommer att vara kvar på plats hela dagen.

– Men det är ingen avveckling på gång och ersättningsstyrkor är planerade för eftermiddag kväll, säger Thomas Paulsson.

Tidigast på tisdagsmorgonen fattas beslut om en eventuell minskning av insatsen.