Under de senaste dagarna har flera larm om gräsbränder inkommit till räddningstjänsten i Västra Götalandsregionen, däribland i Nygård på lördagen.
Under de senaste dagarna har flera larm om gräsbränder inkommit till räddningstjänsten i Västra Götalandsregionen, däribland i Nygård på lördagen. Bild: Stefan Bennhage

Varningen: Stor risk för gräsbränder i Västsverige

Till följd av de senaste veckornas soliga väder har risken för gräsbränder ökat i Västra Götalandsregionen. Då en potentiell brand skulle kunna sprida sig fort i fjolårsgräset uppmanar de till försiktighet.
– Den som tänder en eld är alltid ansvarig för att släcka den, säger insatsledare Stefan Karlsson.

ANNONS
|

Efter vårsolens ankomst har brandrisken i Västsverige ökat, och under de senaste veckorna har antalet larm om gräsbränder eskalerat.

– Det rör sig om uppemot fem gräsbränder i regionen per dag, säger Stefan Karlsson, regional insatsledare vid räddningstjänsten.

Anledningen till den ökade brandrisken är enligt Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog vid SMHI, att det ligger en hel del löv och fjolårsgräs på marken. SMHI har därför utfärdat en varning om stor eller mycket stor risk för gräsbrand i hela Götaland.

– Det här soliga vädret som vi har haft under de senaste veckorna har lett till att det översta ytskiktet på marken har blivit väldig torrt, och ju mer solen får torka på dagarna desto större är risken för gräsbränder, säger hon.

ANNONS

”Kan sprida sig ganska fort”

Trots detta har någon diskussion kring eldningsförbud i regionen inte kommit upp på räddningstjänstens bord, men Stefan Karlsson uppmanar ändå invånarna till försiktighet.

– Att det skulle bli någon omfattande gräsbrand ser vi ingen större risk för, men det som är farligt är att de kan sprida sig ganska fort i det torra gräset, säger han och fortsätter:

Stefan Karlsson
Stefan Karlsson är regional insatsledare vid räddningstjänsten i Västra Götaland. Bild: Räddningstjänsten

– Så även om det inte råder något förbud så ska man ta ansvar för det man gör. Den som tänder en eld är alltid ansvarig för att släcka den.

Risken för gräsbränder är som störst mitt på dagen, ungefär mellan klockan 12 och klockan 16, men den som eldar utomhus eller gör någon annan typ av aktivitet som kan sprida glöd eller gnistor bör vara uppmärksam dygnets alla timmar.

– Det krävs väldigt lite för att en brand ska uppstå, så man ska alltid ha uppsikt om det finns risk att en brand uppstår, säger Stefan Karlsson.

Kommer att fortsätta över helgen

Varningen om gräsbränder utfärdas dagligen av SMHI, och Sofia Söderberg kan därför inte uttala sig om huruvida en sådan kan komma att vara aktuell även de kommande dagarna. Men utifrån den senaste prognosen ser den rådande väderleken ut att ligga kvar över helgen.

– Det ser ut som att det här kallare vädret med minusgrader på natten och ganska få plusgrader på dagen kommer att fortsätta under de närmaste dagarna.

ANNONS
Sofia Söderberg
Sofia Söderberg är meteorolog vid SMHI. Bild: SMHI

Men trots brandrisken kan även fler snöfall, likt det som förvånade många tidigare i veckan, komma att inträffa. Någonting som kan vara bra att tänka på om man har planer på att ge sig ut på vägarna.

– Det är svårt att säga om det blir så ostadigt, men det går inte att utesluta att det kommer någon snöby. Även om det inte nödvändigtvis behöver påverka vägbanan så kan det alltid vara lurigt när temperaturen rör sig runt nollan eller det sker snöfall, så om man ska ut och åka så bör man ta det försiktigt, säger Sofia Söderberg.

Råd till dig som ska elda

  • Ha koll på brandrisken innan du börjar elda
  • Kontrollera att det inte råder eldningsförbud
  • Undvik att elda när det blåser
  • Ha alltid uppsikt över elden
  • Ha alltid tillgång till släckutrustning när du eldar
  • Den som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt
  • Ha alltid med en telefon så att du kan larma vid behov

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg

ANNONS