Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Varning för regnoväder i Bohuslän – risk för översvämningar

SMHI varnar för stora regnmängder i Bohuslän. De har utfärdat en klass 1-varning och det kan bli översvämningar.

– Det blir ett ihållande regn över Bohuslän under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen som varar framåt lunch, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI.

SMHI räknar med 35 - 50 mm regn över Bohuslän och har utfärdat en klass 1-varning, men det kan förekomma lokala skillnader.

Risk för översvämningar

Det innebär hur som helst en risk för stora vattensamlingar och översvämmade källare.

– Det kan bidra till att vattnet inte hinner rinna ner i dagvattenbrunnarna så att vägarna blir vattenfyllda. Det kommer även att bli blåsigt med friska till hårda vindbyar under torsdagsmorgonen, så det kan bli besvärligt i trafiken.

I slutet av juli drabbades Bohuslän senast av kraftiga översvämningar när en regnoväder drog in över Västsverige. Hårdast drabbades Sotenäs, Lysekils och Tanums kommuner. Framförallt fick räddningstjänsten många larm om vattenskador i hus, och det påverkade även trafiken på flera vägar.

Mona Hedhman, inre befäl på räddningstjänstens ledningscentral för Mitt Bohuslän, Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund och Orust kommun, säger att styrkorna ute på stationerna är i beredskap och redo att ta in de folk de behöver i god tid.

”Vi är väl förberedda”

– Vi är väl förberedda inför liknande händelser. Det kommer information på räddningstjänstens hemsidor under eftermiddagen. Och våra kommunikatörer lägger upp information i takt med att SMHI uppdaterar, säger hon.

Ledningscentralen har även informerat de åtta kommuner som är knutna till Mitt Bohuslän, Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund och Orust kommun.

– Vi har informerat kommunerna, så det kan komma upp information på deras hemsidor också, så att var och en, som fastighetsägare till exempel, ser till att man gör sitt bästa med hängrännor, brunnar och att man ser till att man gör allt man kan för att förebygga, säger Mona Hedhman.

Definition för Varning klass 1 stora regnmängder: Regnmängder på minst 35 mm inom 12 timmar. Risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare. Om prognosen ändras till ett ännu kraftigare regn med 70 mm eller mer inom 24 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI