Valrossen på Smögen har lämnat bryggan – ”hoppas den hittar”

Valrossen som väckt stort intresse på Smögen de senaste dagarna har nu simmat vidare. På fredagskvällen syntes den fortfarande, men när morgonen gjorde sitt intåg hade valrossen lämnat sin plats på bryggan.
– Vi får hoppas att den hittar rätt, säger Kennet Lundin, docent i marinbiologi.

ANNONS
|

En valross har de senaste dagarna lockat förbipasserandes blickar på Smögenbryggan i Bohuslän – någonting som enligt Kennet Lundin, docent i marinbiologi vid Göteborgs naturhistoriska museum, är väldigt sällsynt.

På lördagsmorgonen hade den ovanliga besökaren dock lämnat sin plats i solen.

– Jag hann se den en stund igår, men jag fick veta på morgonen att den försvunnit under natten, säger en näringsidkare vid bryggan.

– Den har dragit. Det är lite synd, men det var kul att den var här på besök, säger en annan.

Troligtvis valrosshonan Freja

Vanligtvis förekommer valrossar betydligt längre norrut, och senast någon siktades i Västsverige var för över 20 år sedan, men exakt vart valrossen tänkt ta sig härnäst är svårt att säga.

ANNONS

– Jag har inte den blekaste aning. Den borde simma ut i Skagerrak och sen ta höger upp mot Svalbard eller Grönland, men vi får hoppas att den hittar rätt, säger Kennet Lundin.

Utifrån bilder på valrossen tror han att det är en hona, samt att det med stor sannolikhet rör sig om valrossen Freja som tidigare siktats i Danmark.

– Det borde vara en hona, en ung hane borde fått större händer, och det borde vara Freja, men det är bara en kvalificerad gissning.

”Vi får se var den dyker upp härnäst”

Att valrossen tagit sig in i hamnen skulle kunna medföra risker.

– Om den rör sig inne i hamnen kan den ju skadas av båtar och propellrar, och sen kan den ju vimsa sig in och fastna bland bryggorna, säger Kennet Lundin.

Men mest troligt är att den har tagit sig på öppet hav igen.

– Vi får väl se var den dyker upp härnäst, det blir spännande att se.

Valross

Valross (Odobenus rosmarus) är en sälart som främst lever i Arktiska havet. De kan även förekomma i Atlanten och i Stilla havet.

En valross längd ligger på mellan 220 och 360 centimeter, där hanarna är betydligt större än honorna. Vikten bland valrossar kan variera stort – allt mellan 400 och 1700 kilo.

Deras hörntänder kan bli väldigt stora och påminner om elefantbetar. Betarna kan bli upp till en meter långa.

Runt munnen finns 400–700 upp till 30 centimeter långa, styva borst, ofta nedslitna och då betydligt kortare. Borsten används för att upptäcka bytesdjur på havsbottnen.

Källa: Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

LÄS ÄVEN:

ANNONS