Våldsamma grupper möts i Göteborg

Den nazistiska demonstrationen i Göteborg drar till sig våldsbenägna extremister från både höger- och vänstersidan från flera länder. Bland annat mobiliserar organisationer som deltog i de våldsamma kravallerna i Hamburg i somras då flera hundra poliser skadades.

ANNONS

- De är inte där för att prata. De är där för att konfrontera nazisterna med våldsamma metoder, säger Anders Bergman, författare och expert på höger- och vänsterextremism, om de vänstergrupper som väntas komma.

Men även högerextremisterna är kända som våldsbejakande.

- Nazisterna har våldet inbyggt i sin organisation. De uppmuntrar sina medlemmar att bära kniv, säger Bergman.

ANNONS

Nätverket Arna (The Autonomous Revolutionary Nordic Alliance), som beskrivs som en paraplyorganisation för autonoma vänsterorganisationer i Skandinavien, har sedan länge uppmuntrat anhängare runt om i Norden till en motdemonstration i Göteborg. Arna var ett av de nätverk som deltog i kravallerna i samband med G20-mötet i Hamburg i juli, som ledde till stor förstörelse och att flera hundra poliser skadades.

Bussresor med motdemonstranter från organisationer som Antifascistisk aktion (Afa), som ingår i Arna, anordnas från bland annat Danmark och Norge. Enligt Anders Bergman anses den danska vänstern vara särskilt våldsam.

"Följer flödet"

Polisen vill inte bekräfta att utländska grupper är på väg till Göteborg, men uppger att de inte utesluter ett sådant scenario. Gränspolisen är inkopplad.

- Vi följer flödet in och ut från Sverige, säger Hans Lippens, presstalesperson för polisen i region Väst.

Polisens uppskattning är att motdemonstranterna kan bli uppemot 10000, men hur många av dessa som tillhör våldsbejakande grupper vet man inte.

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) uppskattar själva att de kommer att bli uppemot 1000 personer. Av dessa räknar de med att fler än vanligt kommer att vara utländska deltagare. På en särskild sajt ges information på engelska för utländska sympatisörer och kontaktinformation för finländska och norska sympatisörer som vill delta.

ANNONS

Förberedda på våld

Några våldsamma sammandrabbningar går inte att förutse. Det beror mycket på hur väl poliserna lyckas hålla isär grupperingarna och undvika konfrontationer, enligt Anders Bergman. Hans uppfattning är att säkerhetspolisen har bra koll på extremistmiljöerna även utomlands via samarbeten med Interpol och Europol.

- Däremot kan man säga att personerna i de här nätverken är förberedda på att det blir våld, säger han.

Polisen har med i beräkningen att det kan bli våldsamheter och har tagit höjd för att klara eventuella ordningsstörningar.

- Förhoppningsvis har merparten ingen avsikt att bråka, men vi kan inte utesluta att det finns en och annan som inte tänker följa de demokratiska rättigheterna, säger Hans Lippens.

TT
Fakta: Manifestationer i Göteborg under helgen

Den nazistiska organisationen NMR (Nordiska motståndsrörelsen) har ansökt om att få demonstrera i Göteborg på lördag, den 30 september.

Demonstrationen kommer att starta nära Scandinavium och gå längs Heden till Allén, mellan Gamla Ullevi och Trädgårdsföreningen, där ett avslutande möte hålls. Sluttiden är bestämd till klockan 15.

Flera motmanifestationer anordnas under helgen.

På fredagskvällen arrangerar S, M, MP, V, L och KD i Göteborg "Manifestation för öppenhet & demokrati" på Gustaf Adolfs torg:

Under lördagen arrangerar Göteborgs antifascistiska front manifestationen "Inga nazister i Göteborg" på Heden. Över 10000 personer har angett på Facebook att de ska delta.

Svenska kyrkan anordnar flera evenemang för att manifestera mot nazisterna. Exempelvis kommer flera författare kommer att läsa antinazistiska texter på Domkyrkoplan i Göteborg under parollen "Ord för motstånd och medmänsklighet".

Utöver det ordnas det bland annat manifestationer av Clowner mot nazister, Studenter mot rasism Göteborg samt flera olika sång- och kärleksmanifestationer.

ANNONS