På grund av knappa leveranser går vaccinationstakten trögt, menar regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge.
På grund av knappa leveranser går vaccinationstakten trögt, menar regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Vaccinbrist i regionen – andra dosen kan dröja

Först innan midsommar väntas större vaccinleveranser nå Sverige. Massvaccinationen på Torp dröjer och de som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin kan få vänta uppemot 15 veckor på andra dosen, enligt nya besked från Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

För fjärde veckan i rad minskar smittspridningen av covid-19 i Västra Götalandsregionen. I Fyrbodal har antalet nya fall minskat med tio procent sedan förra veckan, och i hela regionen med 15 procent.

LÄS MER:Vaccinfloden blir en rännil den här veckan

Men tillgången på vaccin är begränsad och vaccinationstakten går nu trögare än man först hoppats på.

LÄS MER:Vaccinleverans till VGR mindre än väntat: ”Måste ha tålamod”

I Bohuslän står flera vaccinatörer utan vaccin och enligt senaste prognosen kommer den stora massvaccineringen på Torp att skjutas på framtiden.

Först vecka 23 och vecka 24 väntas större vaccinleveranser att nå Sverige.

– Vi har en enorm kapacitet att vaccinera och vi vet att många vill vaccinera sig. När vi får större leveranser kan vi komma igång, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

– Det är klart att det är frustrerande när man är så motiverad.

Redo att vaccinera på Torp

Robert Sjöholm är vd och specialistsjuksköterska på ett av de företag som står redo att vaccinera på Torp. Från och med vecka 20 hoppades han kunna vaccinera upp emot 2000 personer om dagen på den tillfälliga mottagningen.

LÄS MER:Arbetslösheten hög - hoppas på gränsöppning i juni

– Man blir ju väldigt uppgiven. Regionen har gått ut i media med att nu ska man öppna för fas 4, och sedan dess har jag blivit mejlbombad och nedringd, och så står man här utan några doser, sa han till Bohusläningen tidigare i veckan.

– Det har hela tiden hetat att vi skulle starta brett i vecka 20, och jag har ganska mycket personal nu som tagit ledigt för att vara med här.

LÄS MER:Nu kan Strömstadsborna boka tid för vaccin i fas 4

Men enligt Kristine Rygge hade situationen kunnat vara betydligt värre.

–Det omvända hade varit ännu mer förödande, om vi hade stått med mycket vaccin men inga vaccinatörer. Nu har vi sett till så vi har en god kapacitet, utifall vi skulle få mycket vaccin.

– Trots att det heter massvaccination har vi inte fått massor med vaccin. Det hänger enbart ihop med åldersgruppen.

Astra-vaccinerade kan få vänta

Nästa vecka, vecka 21, väntas Sverige ta emot 438 090 vaccindoser, 74 580 av dessa tilldelas Västra Götalandsregionen. De allra flesta kommer att användas till dos 2.

ANNONS

– Det är jättemånga som ska ha dos 2 de närmaste veckorna. Därför kommer det att se ut som att det går långsammare än det gör, säger Kristine Rygge.

Men även de som har fått första dosen kan få vänta ytterligare på att bli färdigvaccinerade. För de som har fått Astra Zenecas vaccin kan det dröja upp emot 15 veckor mellan dos 1 och dos 2.

LÄS MER:Riskgrupper får förtur till vaccinationen i Västra Götaland – trots allt

– Alla vaccinatörer som har gett dos 1 har planerat för dos 2. Men en del av de som har fått Astra som första dos kommer att få ett annat vaccin som andra dos. Då kan det kännas som att man får vänta lite.

– Det beror inte på att det är farligt medicinskt sätt, utan för att det är då vi har vaccin. Man har ett bra skydd även efter första dosen, därför har vi valt att dra ut på andra dosen på några ställen.

LÄS MER:Oklart om personer med långtidscovid borde vaccineras mot corona

Nöjesparker får öppna

Trots den knappa tillgången på vaccin planerar regeringen för lättade restriktioner den 1 juni. Bland annat kommer nöjesparker, marknader och motionslopp att undantas regeln om max 8 personer, med kravet att varje besökare har minst 20 kvadratmeter att röra sig på.

Den 1 juni kommer även restauranger att få hålla öppet till 22.30, i stället för 20.30 som gäller i dag.

ANNONS

Förändringarna kommer att genomföras om ”inte något väldigt oförutsett händer”, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, beskriver vaccinationsarbetet som en kamp mot klockan.

– Det gäller att vinna tid, så att allt fler vaccineras.Det viktigaste nu är att var och en av oss gör vad vi kan för att undvika onödiga kontakter.

LÄS MER:Så ska det svenska coronapasset fungera

LÄS MER:Så mycket tjänar de västsvenska corona-makthavarna

ANNONS