V nobbar bud från regeringen – anklagar varandra för politisk teater

Stefan Löfven, Annie Lööf och januaripartierna menar att de nu går Vänsterpartiet till mötes om hyresförhandlingar. Från V är beskedet – ”politisk teater”.
– Vi gör nu det V krävde, att då säga att det inte är någon bra idé längre det vi krävde i förra veckan, då kan man fråga sig vad som är mest teater, säger statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Efter intensiva förhandlingar inom januaripartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna under helgen presenterar man nu ett nytt alternativ för att försöka undanröja hotet om misstroende på måndag.

Stefan Löfven och Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar att man går Vänsterpartiet till mötes i den infekterade frågan om fri hyressättning i nyproduktion. De tre parterna på bostadsmarknaden, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Allmännyttan, får en möjlighet att själva hitta en lösning.

– Bostadsmarknaden behöver reformer för ett ökat bostadsbyggande. Nu har vi lyssnat in den kritik som varit mot processen och ger parterna en möjlighet att förhandla fram hyresmodellen i nyproduktion, och de har fram till första september på sig att komma överens, säger Lööf.

ANNONS

Misslyckas man kommer dock det ursprungliga förslaget, punkt 44 i januariavtalet, att genomföras, är beskedet. En utredning i frågan är nu ute på remiss.

Löfven: ”Parterna äger möjligheten”

Enligt Stefan Löfven har januaripartierna gått från att vilja att parterna för dialog till att nu erbjuda regelrätta förhandlingar.

– Nu äger de den här möjligheten, säger han.

Betyder det att de inte behöver komma fram till en lösning om fri hyressättning i nyproduktion, om de hittar en annan lösning?

– Vi ska inte föregripa förhandlingar och vad det kan leda till. Men vi säger nu att parterna får en möjlighet att lösa den här frågan och vi hoppas dels att de får den möjligheten, det är väldigt oansvarigt om man inte får det, och sedan att man kommer fram till något som de tre parterna är nöjda med. Det är det bästa resultatet.

Men beskedet från januaripartierna möts med stor skepsis från Vänsterpartiet.

– Som det ser ut nu har vi inte förtroende för statsministern, säger partiledaren Nooshi Dadgostar (V) till Ekot.

På Twitter skriver hon: ”Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen”.

Lägger skulden på Dadgostar

En märkbart irriterad Stefan Löfven kastar tillbaka bollen mot V och ifrågasätter vem som egentligen sysslar med teater. Han menar att V är oseriöst som förkastar en lösning man själv ville ha så sent som i torsdags.

ANNONS

Annie Lööf lägger i sin tur stort ansvar på Nooshi Dadgostar för vad som nu sker framåt och att V överväger det bud som januaripartierna nu kommer med.

– Jag förutsätter att hon inte agerar i affekt, säger Lööf.

Enligt C-ledaren är det viktigt att januariavtalet ligger fast, dels för att hon menar att det innehåller många viktiga politiska reformer men också eftersom det efter valet 2018 tog fyra månader innan en ny regering kunde bildas.

På lördagen krävde V att hela punkt 44 i januariavtalet, som handlar om fri hyressättning i nyproduktion vilket enligt V innebär marknadshyror, ska strykas för att partiet ska dra tillbaka sitt misstroende. Detta upprepar man på söndagen.

Hyresgästernas bästa ett krav

V kräver att förhandlingar ska ske utan hot från regeringen om att det blir marknadshyror om partsförhandlingar skulle misslyckas. Vid sådana förhandlingar kräver man att hyresgästerna ska representeras av Hyresgästföreningen.

För en stund sedan skrev Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder på Twitter att man fortsatt är emot marknadshyror, och tillägger:

– Förhandlingarna kan inte utgå ifrån en punkt i ett avtal mellan politiska partier. Vi vill förhandla om ett system som utgår ifrån vad som är bra för hyresgästerna.

Klockan 14 kommer Nooshi Dadgostar ge sin bild av det låsta läget, vid en pressträff i riksdagen.

ANNONS

Texten uppdateras.

ANNONS