Nooshi Dadgostar utanför Finansdepartementet.
Nooshi Dadgostar utanför Finansdepartementet. Bild: Anna Tärnhuvud

V kommer att släppa fram Andersson

Vänsterpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Partierna har nått en överenskommelse som kommer att ge 700 000 pensionärer upp till tusen kronor mer per månad i plånboken från januari 2023. Men redan i augusti nästa år görs en första utbetalning via skattekontot.
– Det här har varit kärnfrågan i förhandlingarna, säger Nooshi Dadgostar (V) till Aktuellt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det har varit flera möten mellan Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) under de senaste två veckorna. Men man har stått långt ifrån varandra och inte kunnat nå en uppgörelse.

Men nu är man alltså överens. Efter att ha suttit instängda i förhandlingar under tisdagen nådde man på kvällen en överenskommelse, som senare godkändes av Vänsterpartiets partistyrelse.

Vänsterpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister och ge stöd åt regeringens budget. Det beskedet ger Nooshi Dadgostar, partiledare (V).
Vänsterpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister och ge stöd åt regeringens budget. Det beskedet ger Nooshi Dadgostar, partiledare (V). Bild: Nils Petter Nilsson

Det innebär att V kommer att släppa fram Andersson som statsminister och också stötta regeringens budget i den omröstning som sker vid klockan 16 på onsdag.

– I den första omgången kommer vi att rösta på våran egen budget och i steg två kommer vi att rösta på regeringens budget. Därför att vi anser att vi också fått in väldigt mycket förbättringar kring sjukförsäkringen. De som uppbär sjukersättning kommer att få väsentliga förbättringar, säger Dadgostar i Svt:s Aktuellt.

ANNONS

LÄS MER:Dadgostar: "Har vi inte en uppgörelse röstar vi rött"

Första utbetalning nästa höst

I stället för att gå V till mötes om en höjning av garantipensionen har man enats om att höja konsumtionsstödet i bostadstillägget genom ett garantitillägg. Det kommer att ge cirka 700 000 pensionärer med låga pensioner upp till 1000 kronor mer varje månad.

Det nya tillägget ska betalas ut från första januari 2023 men redan från augusti 2022 kommer det att bli extra pengar till pensionärerna, genom en utbetalning via skattekontot, som sker tills dess att det permanenta stödet är på plats. Kostnaden för förändringen beräknas till 7,5 miljarder per år.

Exakt vilka som kommer att träffas av det extra stödet är ännu inte klart. Men enligt uppgörelsen ska det gå till den tredjedel av pensionärerna som har de lägsta inkomsterna.

– Jag tycker det är väldigt bra att vi kan förstärka ekonomin för de pensionärer som har det allra sämst ställt, säger Magdalena Andersson i Aktuellt, och menar att uppgörelsen ligger i linje med den politik S fört i fråga om pensionerna.

Kan bli historisk

Magdalena Andersson på väg till Riksdagen för ett tidigare möte med talmannen.
Magdalena Andersson på väg till Riksdagen för ett tidigare möte med talmannen. Bild: Nils Petter Nilsson

Enligt Magdalena Andersson har Centerpartiet inte ingått i förhandlingarna om uppgörelsen.

– Centerpartiet är ett självständigt parti, de har inte varit med i de här förhandlingarna. Det här är förhandlingar som regeringen gjort med Vänsterpartiet för att kunna få stöd i en statsministeromröstning, säger hon.

ANNONS

I uppgörelsen med V finns också en överenskommelse om hur S, V och MP ser på samarbetsformerna efter nästa val i september 2022.

– Hur vi kommer att samarbeta under de kommande månaderna, det återstår naturligtvis att se utifrån hur regeringen bildas och vilka produkter vi kommer att lägga fram, säger Andersson.

Hur C kommer att agera i budgetomröstningen är inte klart. Däremot har man sagt att man kommer att släppa fram Magdalena Andersson i statsministeromröstningen. Därmed talar det mesta för att S-ledaren kommer att gå till historien som den första kvinnan på statsministerposten. Men mandatfördelningen är mycket jämn i riksdagen och för att hon ska lyckas får ingen ledamot byta sida, vara frånvarande eller liknande. S, V, MP och C samlar 175 mandat och högerpartierna M, KD, L och SD har 174.

ANNONS